Ένα χρυσό βραβείο «με το σπαθί μας», και δύο μηνύματα!

Γραφει ο Λουης Σερεμετης


Το πόση χαρά πήραμε όλοι μας από αυτή τη διάκριση του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κροκεών στον διαγωνισμό BERLIN GLOBAL OLIVE OIL AWARDS 2020, δεν περιγράφεται!

Πολύς κόσμος το κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και είχε κάθε λόγο να το κάνει!

Ένα βραβείο που δεν μας χαρίστηκε, αλλά που κερδήθηκε από τους παραγωγούς και τον Συνεταιρισμό!

Ένα ονομαστό λάδι ΠΟΠ που παράγεται με συνέπεια και πολύ κόπο, με κόστος αρκετό, ακολουθώντας σύγχρονες αλλά προπάντων ορθές γεωργικές πρακτικές και ελέγχους στο χωράφι, και παράλληλα εφαρμόζοντας αυστηρούς κανόνες και υψηλά standards στο λιτριβιό!

Πολλές από τις οργανοληπτικές του ιδιότητες οφείλονται στην γεωμορφολογία και στη σύσταση του εδάφους που καλλιεργείται η ελιά, και στις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, στον τρόπο καλλιέργειας, συγκομιδής, έκθλιψης, και αποθήκευσης!

Ένα προσεγμένο και αγνό προϊόν που μπήκε στο μπουκαλάκι, και «σάρωσε» τα βραβεία! Μέσα σ αυτό το καλαίσθητο μπουκαλάκι κατάφεραν να χωρέσουν το «χρυσάφι» του χωριού και η ιστορία του, η χαρά του παραγωγού όταν συνεχίζει να παράγει και να δημιουργεί, καθώς και η ελπίδα γι αυτόν τον τόπο!

Αυτό το βραβείο είναι η ικανοποίηση του παραγωγού που βλέπει οι κόποι του να επιβραβεύονται και να ανατέλλει ελπιδοφόρο το μέλλον του τόπου! Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα, το χαρμόσυνο, το αισιόδοξο!

Όμως αυτοί που έμαθαν για τη διάκριση, Έλληνες και ξένοι, εύλογο είναι να το αναζητήσουν στην αγορά, για να το προμηθευτούν και να το απολαύσουν κι αυτοί. Όσοι έμαθαν για το βραβείο ασφαλώς θα μας θεωρούν τυχερούς παραγωγούς, που απολαμβάνουμε προνομιακές τιμές από αυτόν τον τρόπο διακίνησης σε αγορές με υψηλές απαιτήσεις και σε επιλεγμένα καταστήματα, και ότι ο τόπος μας σφύζει από ανάπτυξη και ζωντάνια!

Όμως η πραγματικότητα άλλα λέει, και είναι σκληρή!

Τι αξία μπορεί να έχει ένα χρυσό βραβείο, αν αυτό δεν μεταφράζεται και σε καλύτερες τιμές και απολαβές για τους παραγωγούς, και καλύτερη ποιότητα ζωής;

Οι τιμές που πληρώθηκαν φέτος οι παραγωγοί γι αυτό το λάδι με το χρυσό βραβείο ήταν το πολύ 2,50 ευρώ το κιλό, και οι λόγοι διάφοροι. Ο σημαντικότερος λόγος για τον Συνεταιρισμό μας είναι ότι υστερούμε στην τυποποίηση, και μάλιστα των πολύ μικρών συσκευασιών που απαιτούν οι σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διακινείται χύμα σε εμπόρους μεταποιητές, που το κάνουν ό,τι θέλουν, και δεν παρουσιάζεται σαν λάδι ΠΟΠ Συνεταιρισμού Κροκεών για να έχει μερίδιο στην αγορά, και να το αναζητήσει κάποιος. Ένα άλλο μέρος διακινείται σε ντενεκέδες από 5 έως 17 κιλά, και μια πολύ μικρότερη ποσότητα σε μικρά μπουκάλια.

Αυτή την συσκευασία στο μπουκαλάκι, αν δεν τη βρει ο καταναλωτής εκεί που παίζεται όλο το παιχνίδι με την ιδιωτική κατανάλωση, δηλαδή στα σούπερ μάρκετ, τότε έχεις χάσει το παιχνίδι της αγοράς. Ειδικά τούτη την περίοδο με την αναστολή λειτουργίας σε καταστήματα εστίασης , οι μεγάλες συσκευασίες σε ελιές και λάδι που προορίζονταν γι αυτά τα καταστήματα έμειναν στις αποθήκες, και δούλεψαν μόνο οι μικρές συσκευασίες και σε ελιές και σε λάδι στα ράφια των σούπερ μάρκετ που ήταν ανοιχτά όλον αυτό τον καιρό.

Σ αυτό το σημείο της διάθεσης και εμπορίας υστερούμε, και είναι κρίμα να βραβεύεσαι για την ποιότητα ενός προϊόντος σου, και οι παραγωγοί να μην απολαμβάνουν την τιμή που θα τους αποζημιώνει και θα τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε τιμές το λάδι και τις ελιές που παράγονται σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας, γιατί εκεί το εργατικό κόστος είναι πολύ χαμηλό, και επιλέγονται πιο φθηνοί τρόποι στη καλλιέργεια και φυτοπροστασία με φυτοφάρμακα αμφίβολης προέλευσης και έγκρισης κυκλοφορίας.

Η απάντηση της Ελλάδας στο «συγκριτικό πλεονέκτημα» αυτών των χωρών να παράγουν ένα προϊόν με μικρότερο κόστος σε σχέση με εμάς, είναι να παράγουμε προϊόντα με ποιοτικό πλεονέκτημα συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια για υγιεινή διατροφή με μακροπρόθεσμα οφέλη σε παραγωγούς και καταναλωτές, και για τη χώρα! Τρέξαμε και καταφέραμε να αναγνωριστεί το λάδι του Συνεταιρισμού σαν ΠΟΠ!

Όμως έχουμε πολλές ευθύνες όλοι μας γιατί δεν εκμεταλλευτήκαμε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης του λαδιού μας! Χάσαμε ιστορικές ευκαιρίες για μια καλύτερη τύχη των τοπικών μας προϊόντων, ελιάς και λαδιού μέσα από την τυποποίηση σε πολύ μικρές συσκευασίες και την προνομιακή προώθηση ενός μοναδικού και πολύτιμου έξτρα παρθένου προϊόντος. Η πρόσφατη περιπέτεια του Συνεταιρισμού την τελευταία δεκαετία που εξ αιτίας της δοκιμάζεται ακόμη και η βιωσιμότητά του, υπήρξε καθοριστική για το σημερινό τέλμα, αλλά και για την σημερινή διαταραγμένη κοινωνική συνοχή.

Εξ αιτίας αυτής της περιπέτειας, φιλικοί δεσμοί χρόνων έσπασαν, αντιπαλότητες δημιουργήθηκαν, και πολύς κόσμος έπαψε να ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού, και γενικά με τα κοινά του χωριού!

Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα, ένα ηχηρό «καμπανάκι» οπισθοδρόμησης, αλλά και αφύπνισης για το μέλλον μας!

Υπάρχει όμως ακόμα ελπίδα για ανάκαμψη και καλύτερη τύχη αν όλοι ενωμένοι αφήσουμε την απάθειά μας και «κοιτάξουμε τη δουλειά μας» που λέγανε οι παλαιοί, και ας μην επαναπαυόμαστε στις δάφνες των προγόνων μας, και τις μέχρι πρότινος κατακτήσεις μας!

Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τη σύγχρονη πραγματικότητα, έχοντας στον νου μας στους στίχους του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, «κάνε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά»!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.