Ακυρώνονται τα Προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για τους Δήμους

Γραφει ο Ηλιας Παναγιωτακακος

Νομίζω ότι είχα δημοσιοποιήσει τις θέσεις μου και ανάλογα έχω εκφραστεί στο δημοτικό συμβούλιο ,μετά τις Εθνικές εκλογές ότι ήταν ηλίου φαεινότερον, στις προθέσεις του σημερινού ΥΠΕΣ ήταν η κατάργηση των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Γνωρίζουν ειδικά στο δημοτικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρξα συμπαθών του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τόνισα (πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου Ευρώτα) τα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά – αναπτυξιακά εργαλεία για τους Δήμους.

Ναι μεν είναι δανειακή σύμβαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όμως αυτός ο δανεισμός από το Κράτος , γίνεται κερδοφόρος από τα έργα που θα έβαζαν τους Δήμους σε αναπτυξιακή τροχιά…. (π.χ υδροαρευτικά, αποχετευτικά,αντιπλημμυρικά έργα, ποιοτική – ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων ,καταφύγια αδέσποτων ζώων, κατασκευή – επισκευή δημοτικών κτιρίων,αγορά μηχανημάτων έργου κλπ).

Για τους ασχολούμενους με την Τ.Α υπήρξε ιστορικό προηγούμενο με την κατάργηση του Προγράμματος ΕΠΤΑ με την ‘’προκρούστρεια κλίνη’’ του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ. με γνωστά αρνητικά αποτελέσματα (Σημ. Πόσοι δήμαρχοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια εξ αιτίας της μη πληρωμής έργων από την ακύρωση του προγράμματος ΕΠΤΑ !) Ελπίζουμε να μην συμβεί το ίδιο …άλλωστε το πρόγραμμα είναι στην αρχή !!! Όμως προγραμματισμένα έργα και προμήθειες που προγραμμάτισαν και ενέταξαν οι Δήμοι θα ακυρωθούν. Αν και πότε θα εκτελεστούν προς το παρόν είναι άγνωστο.

Θα ήταν ευχής έργων το στοίχημα να το κερδίσει ο τωρινός Υπουργός… Η θέση μου όμως είναι ,ότι δεν εκτροχιάζεις ένα τρένο γεμάτο επιβάτες (Δήμοι) όταν έχει μπει στις ράγες να ξεκινήσει….

Τα προβλήματα είναι γνωστά και οι επιπτώσεις έχουν αποδέκτες τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών. Εφ’ όσον υπάρχουν οι χρηματοδοτικοί πόροι ,τότε γιατί δεν προχωρούν τα συγκεκριμένα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ αντί ο Υπουργός Εσωτερικών να ακυρώνει και να τα μεταθέτει στο μέλλον (!) …(σημεία ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών σήμερα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ) ‘’…

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι με τα συγκεκριμένα έργα, τόνισε ότι έχουν τρεις δυνατότητες:

-Να τα εντάξουν στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΈΣΠΑ

-Να τα εντάξουν στα Τομεακά προγράμματα (υπουργεία) του ΕΣΠΑ

-Να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23 για την Αυτοδιοίκηση, που θα εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση ……………..

-Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Παρακαταθηκών και Δήμων για δημοπρατημένα 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Έχουν γίνει δημοπρατήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε 170 έργα.

Και όταν ανέλαβα Υπουργός, παρέλαβα από τον προκάτοχό μου, από την κυβέρνηση την προηγούμενη εντάξεις, στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ύψους 1,235 δις ευρώ. που αντιστοιχούν σε 502 έργα…..’’

Έτσι λοιπόν αντί να βαφτίζεται ‘’το κρέας ψάρι’’, είναι προτιμότερο να μειωθούν έργα ή δαπάνες και να επανακαθοριστούν από τους Δήμους ιεραρχημένες πολιτικές των ενταγμένων ή υπό ένταξη έργων , στα πλαίσια των δανειακών συμβάσεων ή τυχόν επέκτασης τους, παρά να γίνεται επανεκκίνηση στο όνομα της ‘’νέου τύπου’’ κυβερνησιμότητα ,ενός ‘’νέου επιτελικού’ κράτους που στραγγαλίζει από πόρους και αυτό θα φανεί στους Προϋπολογισμούς των Δήμων το 2020.

Από το 2010 έως σήμερα η μείωση των πόρων είναι της τάξης του 60% ενώ προστίθενται νέες εργοβόρες αρμοδιότητες για να μεταστρέφεται η οργή των πολιτών στους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους.

Το αυτοδιοικητικό κίνημα αλλά και η κοινωνία των πολιτών με γνώση και τόλμη ας δώσουν τις δικές τους απαντήσεις..