Β Μητρακος : ΕΥΡΩΤΑΣ SOS

Γραφει ο Βαγγελης Μητρακος


«Μύλητος δὲ τελευτήσαντος, παρέλαβεν ὁ παῖς Εὐρώτας τὴν ἀρχήν. Οὗτος τὸ ὕδωρ τὸ λιμνάζον ἐν τῷ πεδίῳ διώρυγι κατήγαγεν ἐπὶ θάλασσαν· ἀπορρυέντος δὲ (ἦν γὰν δὴ τὸ ὑπόλοιπον ποταμοῦ ῥεῦμα), ὠνόμασεν Εὐρώταν.»

(Παυσανία, Λακωνικά, Ι, 1 -2)

Κι ενώ οι Αρχαίοι  Σπαρτιάτες  και  οι Λάκωνες θεωρούσαν τους ποταμούς θεούς ή παιδιά θεών ή ότι από  τους ποταμούς κατάγονταν σπουδαίοι άνθρωποι , οι σύγχρονοι κάτοικοι του ευλογημένου αυτού τόπου καταστρέφουν συνειδητά και συστηματικά τον ποταμό Ευρώτα , κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα των θεσμικώς υπευθύνων και  των εκπροσώπων της λεγόμενης δημοκρατικής πολιτείας  και του κράτους .

Κάθε χρόνο , νομοτελειακά , έτσι όπως ξέρουμε πως στις 25 Δεκεμβρίου έρχονται τα Χριστούγεννα , με τον ίδιο τρόπο γνωρίζουμε πως αρχίζοντας η ελαιοκομική περίοδος έρχεται μαζί και η βαριά ρύπανση του Ευρώτα .

Κάθε χρόνο , αυτήν την περίοδο , τα νερά του Ευρώτα γίνονται μαύρα .

Κάθε χρόνο , αυτήν την περίοδο , γίνονται καταγγελίες και διαμαρτυρίες από οργανώσεις και οικολογικά ευαισθητοποιημένους πολίτες .

Κάθε χρόνο  ,αυτή την περίοδο , οι αρμόδιοι  «σφυρίζουν αδιάφορα» .

Ο Ευρώτας υπήρξε η ζωή και η μοναδική αιτία ύπαρξης της Λακωνίας  , η μήτρα της Αρχαίας Σπάρτης   και της μεγάλης ιστορίας του τόπου μέσα στους αιώνες . Ο Ευρώτας , παρά την αχαριστία μας , εξακολουθεί να είναι  έως ΚΑΙ σήμερα η μοναδική ζωογόνος φλέβα της Λακωνίας  που κάνει την καρδιά της να χτυπάει ακόμα.

Κι όμως : Αυτό το ποτάμι που θα ’πρεπε να διαφυλάττουμε και να προστατεύουμε «ως κόρην οφθαλμού» , το πληγώνουμε βαριά και το οδηγούμε με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο και στην ανυπαρξία  , αυτοκτονώντας  (ουσιαστικά)  ως τοπική κοινωνία .

Οι καταπατήσεις της όχθης , η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης , οι αμμοληψίες , τα σκουπίδια , τα πάσης φύσεως υγρά απόβλητα , η αλόγιστη κατασπατάληση του νερού , οι αυθαίρετες παρεμβάσεις στην κοίτη και στις όχθες , τα δημόσια έργα , τα εντομοκτόνα , τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα , κλπ , κλπ , είναι μερικές μόνο από τις πολλές αιτίες της διαρκούς υποβάθμισης του ιστορικού ποταμού της Λακωνίας .

Η καταστροφή του ποταμού Ευρώτα είναι , πλέον  , ένα σοβαρότατο πρόβλημα , το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με διαπιστώσεις  , αλλά με δραστικά μέτρα,  με τήρηση των νόμων  και με σοβαρή έκφραση πολιτικής βούλησης .

Αυτοί που ΜΠΟΡΟΥΝ και ΠΡΕΠΕΙ να προστατεύσουν τον Ευρώτα με βάση τις αρμοδιότητες  που τους έχει αναθέσει η πολιτεία αλλά και η ψήφος των πολιτών  ΟΦΕΙΛΟΥΝ  , επιτέλους , ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ  ΤΟΥΣ . Διαφορετικά , εκτός από τις πολιτικές , κοινωνικές και νομικές  κυρώσεις στις οποίες εκτίθενται , θα είναι και υπόλογοι απέναντι στις μελλοντικές γενιές  για την τύχη αυτού του τόπου .

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΑ ΤΩΡΑ !