Με κυβερνητική σφραγίδα οι απαλλοτριώσεις στα » Ξηροκάμπια»

Πήρε ΦΕΚ το πολυνομοσχέδιο που έχει την τροπολογία για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Η κυβέρνηση έκοψε τον «γόρδιο δεσμό» της ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα της απαλλοτρίωσης ακινήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Πλέον και όταν θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Οικονομική Επιτροπή Πελοποννήσου, στην οποία πλειοψηφεί η παράταξη του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, θα μπορέσει να εγκρίνει τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για να δημιουργηθούν οι μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή παρέμενε η αρμοδιότητα των απαλλοτριώσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί μόνο με τις ψήφους της παράταξης της “Νέας Πελοποννήσου” του Πέτρου Τατούλη, καθώς οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαφωνούν με τη ΣΔΙΤ. Ουσιαστικά η περιφερειακή αρχή ήταν όμηρος του κ. Τατούλη και η ομηρία λύθηκε χθες με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Κι αυτό διότι στην Οικονομική Επιτροπή έχει την πλειοψηφία η νυν διοίκηση της Περιφέρειας και κατά συνέπεια θα μπορέσει να υπάρξει απόφαση, σε αντίθεση με το περιφερειακό συμβούλιο όπου όταν προσφάτως ήρθε θέμα για τις απαλλοτριώσεις, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

 

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σχολιάζοντας την τροπολογία εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι πολλές φορές τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με… σπαθί όπως ο γόρδιος δεσμός.