Σχολικού Συσσιτίου … συνέχεια

Σχολικού Συσσιτίου  … συνέχεια

Ο καλός φίλος  , συμπατριώτης  (από Βρονταμά Λακωνίας )  και αιώνιος Έλληνας Ηλίας Ρόρρης  , ο οποίος ζει εδώ και 10ετίες στη Αυστραλία χωρίς ποτέ να ξεχνά το χωριό του , τη Σπάρτη και την πατρίδα  του , με αφορμή το άρθρο μου για τα σχολικά συσσίτια του παλιού καιρού , μου έστειλε ένα παραστατικότατο γλαφυρό κείμενο , το οποίο θέλω να μοιραστώ μαζί σας , αφού – με μοναδικό τρόπο – συμπληρώνει άγνωστες σε μένα πτυχές των συσσιτίων στη Σπάρτη φωτίζει μια δύσκολη εποχή της πατρίδας μας .

                                                                                               Βαγγέλης  Μητράκος

 

ΦΙΛΕ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΙΑ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ… ΜΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ

Με τέτοιο θέμα που καταπιάστηκες μου θύμισες  παλιές ημέρες πείνας και ανέχειας που για μας τα χωριατόπαιδα που νοικιάζαμε ένα δωμάτιο στη Σπάρτη, και έπρεπε να μαγειρεύομε μόνοι μας σε μια γκαζιέρα με φυτίλι της εταιρείας ΠΙΤΣΟΣ ενώ το συνηθισμένο φαγητό ήταν όσπρια φασόλια ,φακές ρεβίθια και πιο συχνά τηγανιτές πατάτες ή η μεγάλη μαθητική εφεύρεση-που δεν θα τη βρεις σε κανένα Τσελεμεντέ- ξυνοτραχανά στο τηγάνι. Το 1949-1950 μας ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσει το συσσίτιο κάθε πρωί μόνο που θα απαρτιζόταν από ένα κύπελο γάλα σκόνη που εμείς έπρεπε να πληρώνομε 10 δραχμές  το μήνα για τις γυναίκες που το ετοίμαζαν σε καζάνια μπροστά στο Γυμνάσιο δίπλα στην καντίνα και άλλες δέκα  δραχμές για σταφιδόψωμο. Αλλά παρόλο που το ξέραμε ότι ήταν σκόνη που τη διαλύαν, ήταν κάτι καλύτερο από το σκέτο τσάι του βουνού με μια φέτα ψωμί που είχαμε στο δωμάτιο.

Μετά  από 2-3 μήνες οι μαθητές της 7ης και της 8ης έκαναν αποχή και δεν πήγαιναν να πάρουν γάλα πράγμα που εξόργισε το Στράτη το Σούπο το γυμνασιάρχη και βγήκε ένα πρωί μετά την προσευχή και με άγριο ύφος άρχισε τον εξάψαλμο : «Ρε σείς γιατί δεν  πάτε να πάρετε το γάλα που η κυβέρνηση ξοδεύει τόσα λεφτά και είναι θρεπτικό και ωφέλιμο …….» . Κάποιος από τις πίσω τριάδες της παράταξης σχηματίζοντας μπροστά στο στόμα του ένα χωνί με τα χέρια του για να αλλοιώσει τη φωνή του φώναξε δυνατά :  «ρίχνουν μέσα αντικα…» . Αυτό ήταν αρκετό να κάνει το Στράτη να αφρίζει και να τρέχει να πιάσει τον αμαρτήσαντα μέχρι τις κερκίδες. Αν θυμάμαι καλά ήταν ο Καζάνας.  Και έρχεσαι τώρα εσύ Βαγγέλη και μας μιλάς ότι το Ολλανδικό τυρί το κίτρινο δεν ήταν του γούστου σας γιατί εσείς είσαστε μαθημένοι ή περιμένατε κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα.

Με έκανες να ζηλεύω πάλι.

Αλλά διατελώ φιλικά

Σύδνεϋ 11-11-2019

Ηλίας Ρόρρης