Παγκόσμια ημέρα ΔΙΑΤΡΟΦΉΣ (Επισιτισμού)

0
84

του Αντρεα Γεωργουλη [ πτυχιουχος  Χαροκοπειου Πανεπιστημιου – Επιστήμη Διαιτολογίας & Διατροφής]

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Η ημέρα αυτή σύμφωνα με τον FAO , είναι αφιερωμένη στο πως θα καταφέρουμε να έχουμε ένα κόσμο χωρίς ΠΕΙΝΑ.

Οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας.

Ακολουθούμε μια υγιεινή δίαιτα για να διαμορφώσουμε ένα κόσμο με φαγητό για όλους αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον!

Υγιεινή διατροφή είναι αυτή που καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων παρέχοντας επαρκή , ασφαλή , θρεπτικά και ποικίλα τρόφιμα για μια ενεργή ζωή και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών!

Οδηγίες για υγιεινή διατροφή:

Προσθέτουμε φρούτα , λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ολικής άλεσης τρόφιμα

Μειώνουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες , τη ζάχαρη, τα λιπαρά και το αλάτι

Αντικαθιστούμε τα «λευκά» τρόφιμα με πιο θρεπτικές «σκούρες» επιλογές

Γνωρίζουμε τα λιπαρά. Τα ακόρεστα ( ψάρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) είναι καλύτερα από τα κορεσμένα και τα trans ( κρέας, βούτυρο και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα)

Κάνουμε επιλογές παραδοσιακές, τοπικές και εποχιακές

Καταναλώνουμε ψάρια που δεν είναι σε κίνδυνο για «εξαφάνιση»

Αποθηκεύουμε ορθά τα τρόφιμα για να τα διατηρούμε «φρέσκα»

Δεν «πετάμε» το φαγητό

Τρώμε και μαγειρεύουμε στο σπίτι

Διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες

Δεν παρασυρόμαστε από εμφάνιση και διαφημίσεις τροφίμων

Ασκούμαστε τουλάχιστον 30 λεπτά/ ημέρα

Γινόμαστε εμείς το πρότυπο διατροφής και σεβόμαστε το φαγητό