Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης στα αποκαλυπτήρια των προτομών του Γιάννη Ρίτσου και του Νικηφόρου Βρεττάκου στο Γύθειο [φωτο]

πηγη : www.im-manis.gr

Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου 2019, σε μια σεμνή τελετή, που διοργάνωσε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, στον προαύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης στο Γύθειο, στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομίας 2019, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δυο σπουδαίων Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου, οι οποίοι είχαν φοιτήσει στο Γυμνάσιο Γυθείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκου και ακολούθησε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από την δρ. Αρχαιολόγο κα Μαρία Τσούλη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ και ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δυο ποιητών.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό σου είπε: «αξίζει να θυμόμαστε για μέν τον Γιάννη Ρίτσο το στίχο «Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις» για δέ τον Νικηφόρο Βρεττάκο τους στίχους για την αξία της ελληνικής γλώσσας «κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω ελληνικά».

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πλήθος κόσμου καθώς και η κόρη και η νύφη του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κύκλο τραγουδιών της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου.

Τις προτομές φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου από την Λάγεια της Μάνης.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.