Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Καιρός να βγει από την αφάνεια

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Επιτέλους , μια καλή είδηση για τη Σπάρτη ! ! Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα πραγματοποιήσει  δωρεά για την ανακαίνιση του υπάρχοντος Μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου , ώστε το πρώτο περιφερειακό αρχαιολογικό Μουσείο που ιδρύθηκε στο ελληνικό κράτος να ενδυναμωθεί ως πυρήνας πολιτισμού στην Σπάρτη και να  γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και τον κόσμο .

Η τοπική πολιτική αντιπαράθεση  (για λόγους εντυπώσεων και μικροκομματισμού) για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης έβαλε στο περιθώριο (δυστυχώς) το υφιστάμενο  Μουσείο , το οποίο παραμένει  (από καταβολής του) χωρίς αναβάθμιση κι εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών και των εκθεσιακών χώρων του  και χωρίς σχεδιασμό επανέκθεσης  σύμφωνα με όσα επιτάσσει ο 21ος αιώνας για τα μουσεία .

Βεβαίως και δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης . Όμως αυτό δεν σημαίνει πως στο βωμό αυτής της προσπάθειας πρέπει να θυσιαστεί το υπάρχον Μουσείο , το οποίο αποτελεί αρχιτεκτονικό νεοκλασικό κόσμημα , βρίσκεται μέσα σ’ έναν υπέροχο κήπο που χρειάζεται κι αυτός ριζική αναβάθμιση και μπορεί να φιλοξενήσει εκθέματα μοναδικά μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον .

Δεκάδες Μουσεία , μικρά και μεγάλα , σ’ ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο (Κέρκυρας , Λήμνου , Κιλκίς , Ηρακλείου , Ιωαννίνων , Δελφών , Κυθήρων , Τεγέας κ.α.)  έχουν υλοποιήσει αναβαθμίσεις , ανακαινίσεις κι εκσυγχρονισμούς των κτηριακών υποδομών και των εκθεσιακών χώρων τους , αποκτώντας μια νέα δυναμική παρουσία  στην προβολή της τοπικής ιστορίας και στην προσέλκυση επισκεπτών .

Ειδικά οι Σπαρτιάτες , οι Λάκωνες και οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι θα πρέπει να θέσουν ως πρότυπο το Μουσείο Τεγέας , το οποίο ήταν ένα μικρό , παραγνωρισμένο Μουσείο , αλλά με την ανακαίνιση που του έγινε πριν από λίγα χρόνια και το νέο σχεδιασμό της έκθεσης που φιλοξενεί , έγινε ένα πραγματικό κόσμημα της περιφέρειας ,  βραβεύθηκε ως Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016  «με την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα» από την Κριτική Επιτροπή του European Museum Forum στο San Sebastian / Donostia της Ισπανίας κι εκτόξευσε το ενδιαφέρον και την επισκεψιμότητά του διεθνώς .

 Ας ελπίσουμε πως η τοπική «κακομοιριά» , αυτή που σέρνει τη Σπάρτη διαρκώς προς τα πίσω , θα ηττηθεί αυτή τη φορά κατά κράτος και θα δούμε , πολύ σύντομα , το Μουσείο μας να ακτινοβολεί, στα πέρατα του κόσμου , την ιστορία και το μεγαλείο της Αρχαίας Σπάρτης .

«οἱ καιροὶ οὐ μενετοί»

10-9-2019