Αναψυκτικά : Ενοχα ή όχι?

0
167

του Ανδρεα Γεωργουλη [ πτυχιουχος  Χαροκοπειου Πανεπιστημιου – Επιστήμη Διαιτολογίας & Διατροφής]

Νέα μελέτη τονίζει την επιβλαβή δράση των αναψυκτικών!

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA και είχε ένα δείγμα 451.743 ατόμων από 10 Ευρωπαϊκές χώρες!

Τα αποτελέσματα της έδειξαν πως η κατανάλωση αναψυκτικών ( είτε αυτά περιέχουν ζάχαρη, είτε τεχνητά γλυκαντικά) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από κάθε αιτία.

Σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερο από 1 ποτήρι το μήνα , όσοι καταναλώνουν περισσότερα από 2 ποτήρια τη μέρα αναψυκτικού με τεχνητά γλυκαντικά έχουν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο για θνησιμότητα , ενώ όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη έχουν 8% πιο αυξημένο κίνδυνο.

Από τα δεδομένα της μελέτης φάνηκε πως τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται περισσότερο με νοσήματα του κυκλοφορικού ( έμφραγμα , καρδιακή ανεπάρκεια κλπ) ενώ η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη με νοσήματα του γαστρεντερικού.

Συνήθως όσοι κάνουν αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου για τους οποίους όταν έγινε διόρθωση η θετική συσχέτιση των αναψυκτικών με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου παρέμεινε!

Αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος θα «πεθάνει» αποκλειστικά από τα αναψυκτικά. Όμως στα πλαίσια ενός πιο σωστού και υγιεινού τρόπου ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση τους.

Η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και είναι ανάγκη να στραφούμε σε άλλες εναλλακτικές όπως το ΝΕΡΟ, το τσάι ή άλλα ροφήματα χωρίς κάποια γλυκαντική ουσία!

Με σωστή διατροφή και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να προστατευτούμε από πολλές ασθένειες αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής!

Βιβλιογραφία: Αssociation Between Soft Drinks Consumption and Mortality in 10 European Countries, Amy Mullee et al, JAMA 20019