Αναπληρωτές : Το τσάκισμα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών

0
153

Του Βαγγέλη  Μητράκου

Πραγματικά , το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια : Οι προ-μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ , στα πλαίσια των αντιλαϊκών πολιτικών τους , είχαν , ήδη πριν από τα μνημόνια , ξεκινήσει την πολιτική της μείωσης των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών και της παράλληλης αύξησης των προσλήψεων αναπληρωτών . Στην εποχή των μνημονίων οι συγκυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ μηδένισαν τους διορισμούς μονίμων και κορύφωσαν τις προσλήψεις αναπληρωτών στην προσπάθειά τους να περικόψουν χρήματα από την ήδη υπο-χρηματοδοτούμενη δημόσια εκπαίδευση , προκειμένου να πληρώνουν τους «δανειστές» . Φέτος , η νέα κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  , πιστά προσηλωμένη στα μνημόνια ,  συνεχίζει το έργο των προηγουμένων , ξεκινώντας τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 με την πρόσληψη 20.000 αναπληρωτών (!!!)

Οι αναπληρωτές είναι άλλο ένα τερτίπι της ελληνικής πολιτείας σε βάρος της εκπαίδευσης και του λαού : Κάποτε , ο «αναπληρωτής» ήταν αυτό ακριβώς που σήμαινε η λέξη : Ένας αδιόριστος εκπαιδευτικός , δηλαδή ,   που με σύμβαση ορισμένου χρόνου ,  αναπλήρωνε έναν μόνιμο εκπαιδευτικό , ο οποίος απουσίαζε λόγω μακρόχρονης άδειας ή είχε αποσπαστεί στο εξωτερικό .

Όταν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις «ανακάλυψαν» πως οι αναπληρωτές κόστιζαν λιγότερο από τους μονίμους , άρχισαν να προσλαμβάνουν σωρηδόν «αναπληρωτές» ακόμα και για τα οργανικά κενά των σχολείων !!!

Αυτός ο εκτροχιασμός  δημιούργησε χιλιάδες «νομάδες» , αδιόριστους , κακοπληρωμένους και παραγνωρισμένους εκπαιδευτικούς , με περιορισμένα δικαιώματα (ασφαλιστικά – εργασιακά – συνδικαλιστικά) , χωρίς κάποια στοιχειώδη μέτρα στήριξης , οι οποίοι , αφού έχουν περάσει ένα μαρτυρικό καλοκαίρι αναμονής και ανασφάλειας , διασκορπίζονται κάθε φθινόπωρο (ή και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς) σ’ όλα τα πλάτη και τα μήκη της Ελλάδας , χωρίς πολλές φορές να καλύπτουν με τον μισθό ούτε τα έξοδά τους , μόνο και μόνο για να «γράψουν»  μόρια προϋπηρεσίας .

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που διαμόρφωσαν τα κόμματα εξουσίας (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) τσακίζει  –  κυριολεκτικά  –  τη ζωή , την υπόσταση και την αξιοπρέπεια των χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών , την ίδια τη δημόσια εκπαίδευση αλλά και το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων για μόρφωση .

Ο Δάσκαλος ήταν , είναι και θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στο οικοδόμημα της Εκπαίδευσης . Όταν ο Δάσκαλος είναι παραγνωρισμένος , υποβαθμισμένος και παραγκωνισμένος από την πολιτεία , αυτό αντανακλά άμεσα και στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το ελληνικό δημόσιο Σχολείο . Γι’ αυτό , οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ξαναβρούν τον χαμένο δρόμο των αγώνων , για μόνιμους διορισμούς , κάλυψη ΟΛΩΝ των οργανικών και λειτουργικών κενών των σχολείων , αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις και αύξηση των δαπανών για τη βαριά χειμαζόμενη δημόσια εκπαίδευση .

5-9-2019