Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ελαφόνησο – Τεράστια η οικολογική και οικονομική καταστροφή

0
152

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στην Ελαφόνησο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Στο νησί βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις με σκοπό την κατάσβεσή της. Συγκεκριμένα επιχειρούν 121 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 4 Α/Φ, 3 PZL, 5 Ε/Π καθώς και 1 Ε/Π για το συντονισμό από αέρος.

 

Εξήντα πυροσβέστες με 23 οχήματα, 2 αερομεταφερόμενες ομάδες πεζοπόρων από την 1η Ε.Μ.Α.Κ. με 14 πυροσβέστες & 6 ομάδες πεζοπόρου με 47 πυροσβέστες από τις Περιφέρειες Αττικής, Δ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν 2 Ε/Π και 2 μηχανήματα έργου του Ε.Σ., 4 οχήματα Ο.Τ.Α. και 1 υδροφόρα.

 Η φωτιά ξέσπασε το Σάββατο και τέθηκε υπό έλεγχο. Όμως, από το πρωί της Κυριακής έγιναν διαρκείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς, με αποτέλεσμα να πάρει έκταση. Εξαιτίας των συνθηκών, διατάχθηκε ξανά η εκκένωση του κάμπινγκ που υπάρχει στο νησί, κάτι που έγινε και το Σάββατο, όταν ξέσπασε η φωτιά. Παράλληλα με εντολή της δημάρχου δόθηκε εντολή για την εκκένωση σπιτιών και καταλυμάτων στον οικισμό Παναγιά.

Καταστράφηκε το 25% του νησιού

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους περισσότεροι από 3.000 παραθεριστές εγκατέλειψαν το νησί την Κυριακή ενώ ακόμα μεγαλύτερη από την οικονομική, είναι και η περιβαλλοντική ζημιά καθώς κάηκε το 25% του νησιού.

Υπολογίζεται ότι η συνολική επιφάνεια των αγροτοδασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν ξεπερνά τα 5.000 στρέμματα.

 

Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν από το νησί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική