ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ : «Σηκώστε τα μανίκια»

0
142

 

Γραφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πλέον παρελθόν . Η απλή αναλογική δημιούργησε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο σε πολλούς δήμους , ανάμεσά τους ΚΑΙ στο δήμο Σπάρτης , αφού ΚΑΝΕΙΣ συνδυασμός δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία . Συνεπώς, την 1η Σεπτεμβρίου 2019 ,  ΟΛΟΙ ξεκινούν από την ΙΔΙΑ αφετηρία κι ΟΛΟΙ έχουν τις ΙΔΙΕΣ υποχρεώσεις έναντι του δήμου και των πολιτών  .

Στο νέο δημοτικό συμβούλιο ΔΕΝ θα υπάρχουν , εκ των πραγμάτων , «πρώτα και δεύτερα βιολιά» . ΟΛΟΙ θα έχουν την ευθύνη της ενορχήστρωσης . Γι’ αυτό και ο κάθε συνδυασμός πρέπει να είναι ΕΤΟΙΜΟΣ , από την πρώτη μέρα της θητείας του νέου δημοτικού συμβουλίου . Να ξεχάσουν , δηλαδή , οι επικεφαλής και οι σύμβουλοι τις διακοπές , τα μπάνια και τους «μυστικούς δείπνους» μοιράσματος των εξουσιών και οργανωμένα και συστηματικά να δουλέψουν φιλότιμα , ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να έχουν έτοιμο , ο καθένας συνδυασμός από τη δική του τη σκοπιά , ένα ολοκληρωμένο , αναλυτικό και ρεαλιστικό σχέδιο για την συνολική ανάπτυξη του δήμου Σπάρτης και την επίλυση των πολλών και μεγάλων συσσωρευμένων προβλημάτων του .

Αν η θητεία του νέου δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης περιοριστεί σε άσκοπες ντουφεκιές στον αέρα , σε ενέργειες , δηλαδή , αποσπασματικές , πρόχειρες, ευκαιριακές και ασύνδετες μεταξύ τους , σε λογικές του τύπου : «οι άλλοι θα κάνουν παιχνίδι κι εμείς θα τους περιμένουμε στη γωνία» , ΤΙΠΟΤΕ δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τη μοίρα αυτού του δήμου , ο οποίος , αν κι έχει ΟΛΕΣ τις προδιαγραφές ανάπτυξης , λιμνάζει για δεκαετίες στον βάλτο της στασιμότητας.

Για να βγει ο δήμος Σπάρτης στους δρόμους της ανάπτυξης και της προόδου και να καλπάσει δυναμικά προς το μέλλον , πρέπει , οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και οι σύμβουλοί τους , να έρθουν κοντά στους δημότες και να τους κάνουν πρωταγωνιστές των λύσεων , μακριά από λογικές κλειστής Διοίκησης , τυπικής διαχείρισης , συμβιβασμών και ισορροπιών .

Είναι ανάγκη , η υπάρχουσα κατάσταση του δήμου ,  να αποτυπωθεί με πληρότητα και σαφήνεια , να εντοπισθούν οι  υστερήσεις , τα κενά , οι ανακολουθίες , οι δυσαναλογίες , οι ελλείψεις , οι ανάγκες και οι αδυναμίες , να φωτισθούν και να γίνουν απόλυτα κατανοητές οι πραγματικές αιτίες της κακοδαιμονίας και της στασιμότητας του δήμου και να προκύψουν – τελικά – οι προτάσεις , οι στρατηγικές και οι ιεραρχήσεις προς μια νέα πορεία ανοδική και αναπτυξιακή .

Ο δήμος Σπάρτης οφείλει να αντιληφθεί , επιτέλους , ότι  , εκτός από την τυπική υποχρέωσή του  έναντι του Υπουργείου Εσωτερικών για Στρατηγικό Σχεδιασμό κι Επιχειρησιακό Πρόγραμμα , χρειάζεται έναν Προϋπολογισμό , ένα Τεχνικό Πρόγραμμα και μια «Βίβλο» καινοτόμων και ρηξικέλευθων δράσεων που θα προκύπτουν μέσα από μια Συμφωνία Ανάπτυξης μεταξύ Δήμου – πολιτών  –  επιχειρήσεων και κοινωνικών φορέων .

Οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης και οι σύμβουλοι , ας σηκώσουν τα μανίκια κι ας δουλέψουν εντατικά , για να είναι έτοιμοι την 1η Σεπτεμβρίου .

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα είναι αργά ΚΑΙ γι’ αυτούς ΚΑΙ για τον δήμο .

«Οι καιροί ου μενετοί» !

23-6-2019