Λ Σερεμετης : Δεν ζητάμε πολλά!

Του Λουη Σερεμετη

Πέντε συνδυασμοί, 208 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, άλλοι τόσοι περίπου υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι, ζωή να’ χουν όλοι τους μαζί ένα χωριό φτιάχνουν!

Συγγενείς, φίλοι, σκορπισμένοι σε όλους τους συνδυασμούς, ζητάνε να τους δώσουμε μια ευκαιρία. Ποιον να πρωτοψηφίσουμε! Ανακοινώνονται και τα προγράμματα.

Πάντως όλοι δηλώνουν ότι ξέρουνε τα προβλήματα, όλοι έχουνε τις καλύτερες λύσεις, όλοι καλά τα λένε, αλλά σαν πολλά μου φαίνονται! Βέβαια είναι γνωστό ότι «όπου ακούς πολλά κεράσια, μικρό καλάθι βάστα», αλλά το προσπερνάμε και πάμε παρακάτω!

Εμείς δε ζητάμε πολλά. Ζητάμε δυό τρία πραγματάκια και επιμένουμε σ’ αυτά. Για τα αυτονόητα μιλάμε, που εξακολουθούν να είναι ζητούμενα! Επειδή όσο πάει και λιγοστεύουμε, και τα μόνα που αβγαταίνουν είναι τα προβλήματα, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν περισσεύει κανείς.

Δυστυχώς διάφορα γεγονότα τα τελευταία 5-6 χρόνια ήρθαν και κόλλησαν σε παλιές πληγές, έχουν δηλητηριάσει σχέσεις και έχουν διχάσει την τοπική κοινωνία.

Ευχής έργον θα ήταν οι αντιπαραθέσεις στον προεκλογικό αγώνα που ξεκίνησε, να είναι ουσίας και όχι προσωπικές, να γίνουν σε πολιτισμένο κλίμα και με πατριωτικό πνεύμα. Οι περισσότεροι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, και δεν χρειάζονται και ιδιαίτερες συστάσεις. Και βέβαια μας ενδιαφέρει η ιστορία και η προσωπική διαδρομή του καθενός, αλλά και η κοινωνική καταξίωσή του.

Η αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές, δείχνει το σημείο πολιτικοποίησης και ευαισθητοποίησης του κόσμου και αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο ζητούμενο από πλευράς των υποψηφίων. Κυρίως με τη στάση τους αλλά και με τις προτάσεις θα πρέπει να πείσουν τον κόσμο ότι δεν είναι μάταιος ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο, και ότι είναι υπόθεση όλων. Αλλά κι εμείς ως πολίτες θα πρέπει να διαχειριστούμε την ψήφο μας υπεύθυνα, ως κάτι το ιερό, και να κάνουμε τα καλαμπούρια μας αλλού. Να καταλάβουν οι υποψήφιοι ότι απέναντί τους δεν έχουν αντιπάλους, αλλά ανθυποψήφιους, και ότι ζητάνε την ψήφο συνειδητοποιημένων πολιτών/

Στο κυνήγι του «σταυρού» δεν χωρούν οι ίδιες και γνωστές χρόνια τώρα παλαιοκομματικές πρακτικές εκμαυλισμού συνειδήσεων που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και διαιωνίζουν την ανισότητα και τη φαυλότητα. Θα πρέπει να επιδιώξουν όλοι να κριθούν για τις ιδέες τους, και το πρόγραμμά τους. Έχει ιδιαίτερη σημασία να ακούσουμε τις ιεραρχήσεις που έχουν κάνει, και τις λύσεις που προτείνουν ειδικότερα για τις ελλείψεις σε ζητήματα υποδομής, ποιότητας ζωής, και εξυπηρέτησης του πολίτη. Κάποιοι άλλοι θα κριθούν και για τα πεπραγμένα τους, και οι τωρινοί, αλλά και οι παλιότεροι. Εξάλλου οι ίδιοι το λένε ότι «ο λαός θα πρέπει να έχει μνήμη και κρίση». Θα πρέπει όσοι κληθούν να διαχειριστούν τις τύχες αυτού του Δήμου, να είναι τίμιοι και να φαίνονται.

Χρηστή διοίκηση σημαίνει δημοκρατικές διαδικασίες, σεβασμός στην λειτουργία των οργάνων, έλεγχος, απολογισμός, διαφάνεια . Θα είναι ασυγχώρητο λάθος εκ μέρους των υποψηφίων, αν δώσουν με την συμπεριφορά τους κακή εικόνα στους νέους. Ότι κυριαρχούν η αδικία, η ανισότητα, η αναξιοκρατία, η ανηθικότητα, η υποκρισία και η ασυνέπεια των μεγαλύτερων. Έτσι θα οδηγήσουν τους νέους στην αποστροφή για την πολιτική, με τα γνωστά επακόλουθα.

Για να κυβερνηθεί αποτελεσματικά ο Δήμος, και με δεδομένο πια το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, γίνεται όλο και πιο αναγκαία η συναίνεση μέσα από τη διαβούλευση, τη συνεννόηση, και τη σύγκλιση απόψεων. Πρέπει να κάνουμε συνέχεια κουβέντα για το τι μας ενδιαφέρει, τι θέλουμε, πως θα το πετύχουμε. Δημοκρατία δεν είναι μόνο ο τρόπος διακυβέρνησης, είναι και ο τρόπος επίλυσης πολιτικών διαφορών. Βασικό στοιχείο της ίδιας της δημοκρατίας είναι να μάθεις να ακούς χωρίς να φοβάσαι τον αντίλογο και τις διαφωνίες..

Γιατί αυτό που γίνεται τώρα στην Ελλάδα είναι ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι με τον εαυτό μας, άρα «για όλα φταίνε οι άλλοι»! Αυτό είναι έλλειψη στοιχειώδους παιδείας, και για την αλλαγή αυτής νοοτροπίας πρέπει να εργαστούμε.

Αν συμβάλουμε όλοι σε μια προεκλογική περίοδο ήρεμη και πολιτισμένη, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιλέξουμε σωστά, αλλιώς θα λέμε «κάθε πέρυσι και καλύτερα»!.

Καλή δύναμη και καλά μυαλά σε όλους μας!