ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ : Ανάγκη για τοπικά σχέδια ανάπτυξης

Γραφει ο Βαγγελης Μητρακος

Όταν στα τέλη της 10ετίας του ’90 αποφασίστηκε το μέλλον της Ελλάδας και η μετατροπή της σε προτεκτοράτο της ΕΕ και του κεφαλαίου από ξένα κέντρα αποφάσεων , η πρώτη παρέμβαση που έγινε προς αυτήν την κατεύθυνση αφορούσε την τοπική αυτοδιοίκηση  :

Με τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ – 1997 – κυβέρνηση ΣΗΜΙΤΗ » ξεκίνησε η δημιουργία δήμων – μαμούθ , που ολοκληρώθηκε με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ – 2010 – κυβέρνηση Γ.Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» και με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ – 2018 – κυβέρνηση ΤΣΠΡΑ» . Μοναδικός στόχος των παρεμβάσεων αυτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν η προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες των μεγάλων συμφερόντων και του κεφαλαίου , η εξυπηρέτηση των μνημονίων και  η προώθηση της υποδούλωσης και του ξεπουλήματος της χώρας, σε βάρος των συμφερόντων , των αναγκών και των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων και των τοπικών κοινωνιών .

Οι παρεμβάσεις αυτές δημιούργησαν στον τόπο μας τον γιγαντιαίο δήμο της Σπάρτης που απλώνεται από τον Λογκανίκο του Ταϋγέτου ως τους Αγριάνους του Πάρνωνα , από τις Καρυές του Β. Πάρνωνα  ως την Άρνα του Ν. Ταϋγέτου  κι ανάμεσά τους η Σπάρτη και τα πάμπολλα καμποχώρια . Ένας δήμος δυσλειτουργικός και (εκ των πραγμάτων) αναποτελεσματικός , με μεγάλη ποικιλομορφία στα γεωγραφικά, πληθυσμιακά , κοινωνικά , οικονομικά , πολεοδομικά , πολιτιστικά, περιβαλλοντικά , αναπτυξιακά , κλπ , χαρακτηριστικά .

Ένας τέτοιος δήμος έχει ανάγκη (κατά προτεραιότητα) από τη σύνταξη σχεδίων τοπικής ανάπτυξης , χωριστά για κάθε περιοχή , με βάση  την ιδιαιτερότητά της , την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης , των προϋποθέσεων , των δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων της , καθώς  και τον εντοπισμό των σημαντικότερων ζητημάτων τοπικής ανάπτυξης , που θα πρέπει ο δήμος Σπάρτης να αντιμετωπίσει στην επόμενη περίοδο .  Μέσα σ’ αυτά τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης  θα εισαχθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε κοινότητας κι όλα μαζί τα τοπικά σχέδια θα ενσωματωθούν σε ένα κεντρικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του δήμου , το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα από επιχειρησιακά και άλλα προγράμματα .

Σήμερα , λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές , οι πολίτες αναμένουν την παρουσίαση τέτοιων , επιστημονικά και τεχνοκρατικά επεξεργασμένων προγραμμάτων , όχι ως ευχολόγια , εκθέσεις ιδεών και θεωρητικές-ουτοπικές αναζητήσεις , αλλά ως ουσιαστικές και ρεαλιστικές απαντήσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα του δήμου  και των δημοτών .   

18-4-2019