Στην Κροκεατισα Μαριανθη Αλειφεροπουλου-Χαλβατζη το 1ο βραβείο στην Κατηγορία «Διήγημα»

0
348

Του Χρ. Κολοβου-Διευθυντή Ορχήστρας


Η αγαπημένη μας συγχωριανή Μαριάνθη Αλειφεροπούλου – Χαλβατζή, κόρη της θεια-Μαργαρίτας και του μπάρμπα-Πότη του Αλειφερόπουλου, να θυμήσουμε, ότι έχει εκδώσει δυο έργα ως τώρα στη «Συγχρονη Επόχή». Την «Μάνααα…» (2003) και των «Προμηθέων Τόποι· Μονοδέντρι – Μακρονήσι: έμμετρα αφηγήματα» (2008). Είναι γιατρός, δοκτορέσσα της Ιατρικής, σύζυγος του Σπύρου Χαλβατζή και μητέρα του Αλέκου και του Πάνου. Με ένα υπέροχο λευκό κασκόλ τυλιγμένο στο λαιμό της, μια πανέμορφη καρφίτσα στο δεξί πέτο του εκρού σακακιού της και ένα «καλό» με απλή φόρμα γκρί πανταλόνι, φανερά συγκινημένη και «τρακαρισμένη» παρέλαβε το βραβείο της με ένα συγκρατημένο χαμόγελο και μια μικρή υπόκλιση στο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.


Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, απονεμήθηκαν τα βραβεία του Διαγωνισμού Πρωτότυπου Λογοτεχνικού Έργου για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ την προηγούμενη Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18.30. Ανάλογος διαγωνισμός, όπως είπε στην εναρκτήρια ομιλία της η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, Ελένη Μηλιαρονικολάκη, είχε να διοργανωθεί από το ΚΚΕ πάνω από 30 χρόνια. Έργα τους εκτός συναγωνισμού κατέθεσαν τιμητικά στο ΚΚΕ η καταξιωμένη πεζογράφος και μεταφράστρια ξένης λογοτεχνίας Ιωάννα Καρατζαφέρη και ο ΕΠΟΝίτης μαχητής του ΔΣΕ και πρώην πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ του ΔΣΑ, Βασίλης Φιτσιλής.

Ο Διαγωνισμός περιελάμβανε 5 επιμέρους κατηγορίες. Διηγήματος, ποίησης, νουβέλας, παιδικού βιβλίου και θεάτρου. Γραπτά τους έστειλαν 160 άνθρωποι, ορισμένοι από τούς οποίους σε παραπάνω από μία κατηγορία του Διαγωνισμού. Για το Διήγημα έστειλαν 41 συγγραφείς, 47 διηγήματα εκ των οποίων τα 11 ήτανε παιδικά. Για την ποίηση είχαμε 102 συμμετέχοντες με 200 ποιήματα, μιας που ο καθένας έστειλε πάνω από ένα ποίημα. Στη Νουβέλα υπήρξαν 12 συμμετοχές και στο Θέατρο 13. Το ηλικιακό πλαίσιο των διαγωνιζόμενων ήταν από 16 έως 95 ετών. Τα «σύνορα» αυτά κρατούν ο 16χρονος μαθητής από τη Λαμία, Νίκος Γιόφτσος, ο οποίος έγραψε το θεατρικό «Ο Καραγκιόζης Κου-Κου-Ες», για το οποίο παρέλαβε εκ μέρους της κριτικής επιτροπής το Επετειακό Λεύκωμα των 100 χρόνων του ΚΚΕ, μιας που το έργο του δεν κρίθηκε άξιο βραβεύσεως, όμως η επιτροπή με το Λεύκωμα που του ενεχείρησε, θέλησε να βραβεύσει το ταλέντο του και την ικανότητά του στο γράψιμο, αλλά και να τού δώσει το εφαλτήριο για το μέλλον του, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος που παρευρίσκετο στην αίθουσα, και στην άκρη των 95 χρόνων βρίσκεται ο Λευτέρης Σκορδίλης, ο οποίος διαγωνίσθηκε στην ποίηση. Εκτός Ελλάδας, κείμενα απέστειλαν και από άλλες χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, αλλά και η μακρινή Αυστραλία.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημείου Αθηνών, λαογράφος και φιλόλογος, Μιχάλης Μερακλής, ο οποίος βράβευσε τους διαγωνιζόμενους σε Διήγημα και Νουβέλα, ο ποιητής, πεζογράφος, εικαστικός και συνεργάτης του «Ριζοσπάστη», Γιώργος Κακουλίδης, που προσέφερε τα βραβεία Ποιήσεως, η Δοκτορέσσα της Σορβόννης, συγγραφέας κυρίως παιδικής λογοτεχνίας και κριτικός Ζωή Βαλάση που βράβευσε τους συγγραφείς του Παιδικού βιβλίου και ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός, ο οποίος μάς γνωστοποίησε ότι τελικά δε δόθηκε κανένα βραβείο, διότι παρ’όλο το ταλέντο και τις πολύ καλές ιδέες, έλειπε η τεχνική γραφής ενός θεατρικού έργου. Η επιτροπή σκέφτηκε να δώσει 3 επαίνους, αλλά αυτό δεν προβλεπόταν από την προκήρυξη και έτσι προσέφερε μόνον το Επετειακό Λεύκωμα για τα 100 χρόνια του Κόμματος στον 16χρονο μαθητή Νίκο Γιόφτσο, για τούς λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

Πιο συγκεκριμένα οι νικητές του διαγωνισμού είναι οι εξής:

 • Κατηγορία «Διήγημα»

1ο βραβείο: Μαριάνθη Αλειφεροπούλου – Χαλβατζή: «Χωρίς πατρίδα».

2ο βραβείο:

 • Νίκος Κατσούρος: «Άτιτλο».
 • Γιούλη Μπάχρερ: «Η απόλυση».

3ο βραβείο:

 • Δήμητρα Καραμολέγκου: «Η επιβίβαση».
 • Σταύρος Κουτράκης: «Ο Πήγασος στο όνειρό μου».
 • Κωνσταντίνος Λίχνος: «Οι πορτοκαλιές».
 • Κατηγορία «Ποίηση»

1ο βραβείο: Νικόλας Μιτζάλης: «1946».

2ο βραβείο:

 • Νίκος Σαλπιστής: «Σ’ εσάς που δεν ήρθατε».
 • Αλέξανδρος Βαλσαμής: «Η σπειροειδής εξέλιξη», «Ο εμπρηστής».

3ο βραβείο:

 • Νίκος Βεχλίδης: «Συνεχίζουμε».
 • Βαρβάρα Καγιούλη: «Μακρόνησος, εικόνες φωτιάς».
 • Δανάη Κατσαμένη: «Φωνές».
 • Κατηγορία «Παιδικό Διήγημα»

1ο βραβείο: Γιούλη Μπάχρερ: «Τα μυστικά του φεγγαριού».

2ο βραβείο: Ελένη Κίλιμπα: «Παπουτσωμένοι δράκοι».

3ο βραβείο: Αναστασία Δεληκάρη: «Το μουσείο που άνοιξε επειδή έκλεισε».

 • Κατηγορία «Νουβέλα»

1ο βραβείο:

 • Νίκη Κυριαζή: «Παλέτα ζωής».
 • Αλέξανδρος Βαλσαμής: «Τα φτερά δε μένουν πάντα τσακισμένα».

2ο βραβείο: Δεν απονέμεται.

3ο βραβείο: Θωμάς Κασελούρης: «Η ανάδυση».

 • Κατηγορία «Θέατρο»:Δεν απονέμονται βραβεία.

Μετά τη βράβευση των νικητών προβλήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό, το ντοκυμανταίρ για τα 100 χρόνια δράσης και ζωής του ΚΚΕ που δημιουργήθηκε για την φετεινή επέτειο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, οι πρώην βουλευτές Σπύρος Χαλβατζής και Ελένη Γερασιμίδου, ο μαέστρος και συνθέτης Γιώργος Κατσαρός, ο πρόεδρος του εισπρακτικού οργανισμού Ελλήνων Μουσικών «Απόλλων» Γρηγόρης Λαμπριανίδης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος, ο υπογράφων κ.ά.