Του Αντρεα Γεωργουλη : [ πτυχιουχος  Χαροκοπειου Πανεπιστημιου – Επιστήμη Διαιτολογίας & Διατροφής]


Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) ;

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μια χρόνια διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, αλλά και των λιπών και των πρωτεϊνών του σώματος, που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία και άλλοτε από άλλη διαταραχή της έκκρισης και της δράσης της ινσουλίνης.

Διακρίνεται σε 3 κατηγορίες:

1. Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου Ι (ΣΔΙ) ή νεανικός διαβήτης ή ινσουλινοεξαρτώμενος: Είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται σε νεανική ηλικία και χαρακτηρίζεται από πλήρη ανικανότητα των β-κυττάρων του παγκρέατος να παράγουν ινσουλίνη (10% των περιπτώσεων). Ελέγχεται με την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης.

2. Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ (ΣΔΙΙ) ή ινσουλινοανεξάρτητος: Είναι η μορφή του διαβήτη που εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία( συνήθως >40 ετών) και χαρακτηρίζεται από καθυστέρηση ή και μείωση της έκκρισης ινσουλίνης(90% των περιπτώσεων). Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες αλλά και σε παράγοντες του τρόπου ζωής (καθιστική ζωή, παχυσαρκία, κακή διατροφή κτλ). Ελέγχεται με φαρμακευτική αγωγή, σωστή διατροφή και άσκηση.

3. Σακχαρώδης Διαβήτης κύησης: Ο ΣΔ που εμφανίζεται κατά την διάρκεια μια εγκυμοσύνης.

Σήμερα παγκοσμίως 425 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαβήτη και ένας στους δύο παραμένει αδιάγνωστος. Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά και ενήλικες έχουν ΣΔΙ.

Διατροφική αντιμετώπιση ΣΔ.

Τα σημερινά ερευνητικά δεδομένα ανατρέπουν τις παλιές αντιλήψεις περί στερήσεων και αποκοπής ολόκληρων ομάδων τροφίμων από τη διατροφή των διαβητικών. Ούτε πράσινα μήλα, ούτε απαγόρευση στη μπανάνα και τα μακαρόνια, ούτε περιορισμός στα πορτοκάλια. Η διατροφή του διαβητικού ασθενούς σήμερα δεν διαφέρει σε τίποτα από τη διατροφή που πρέπει να ακολουθεί ένα υγιές άτομο. Σύμφωνα με το International Diabetes Federation η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να είναι ευεργετική και ειδικότερα σε ένα διαβητικό ασθενή συνίσταται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολικής άλεσης προϊόντα), χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ψαριών , οσπρίων, σπόρων καθώς και η κατανάλωση 5 μερίδων λαχανικών και φρούτων την ημέρα. Ζάχαρη, γλυκά και ροφήματα με ζάχαρη καλό είναι να αποφεύγονται. Σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα συστήνεται η απώλεια βάρους. Σύμφωνα με το American Diabetes Federation δεν ταιριάζει η ίδια δίαιτα σε όλους και γι’ αυτό πρέπει να δημιουργείται ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής βάσει των αναγκών του εκάστοτε ασθενούς με σκοπό την επίτευξη των γλυκαιμικών στόχων. Συνήθως συστήνεται μια δίαιτα με 45- 60% υδατάνθρακες, 15-20% πρωτεΐνες, έως 30% λίπος, καθόλου trans λιπαρά, <7% κορεσμένα λιπαρά, <200mg χοληστερόλης, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με έμφαση στην κατανάλωση ψαριού (πλούσιο σε ω-3) > 2 φορές/εβδομάδα και φυτικές ίνες 14g/1000kcal.

Μια από τις διατροφικές προσεγγίσεις στη διαχείριση του ΣΔ που έχει προταθεί κατά καιρούς είναι η ενίσχυση της διατροφής ή/και η συμπληρωματική χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων.

Τι είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα;

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι μια κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Είναι θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται κυρίως σε ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και αυγά.

Τα ω-3 παίζουν σημαντικούς ρόλους στο σώμα ως συστατικά των φωσφολιπιδίων που σχηματίζουν τις δομές των κυτταρικών μεμβρανών . Το DHA (ένα ω-3), ειδικότερα, είναι ιδιαίτερα υψηλό στον αμφιβληστροειδή, τον εγκέφαλο και το σπέρμα. Εκτός από τον δομικό τους ρόλο στις κυτταρικές μεμβράνες, τα ω-3 (μαζί με τα ω-6) παρέχουν ενέργεια για το σώμα και χρησιμοποιούνται για τον σχηματισμό εικοσανοειδών. Τα εικοσανοειδή σηματοδοτούν μόρια που έχουν παρόμοιες χημικές δομές με τα λιπαρά οξέα από τα οποία προέρχονται. Έχουν ευρείες λειτουργίες στο καρδιαγγειακό, πνευμονικό, ανοσοποιητικό και ενδοκρινικό σύστημα του σώματος .

Οι συστάσεις που εξασφαλίζουν τη διατροφική επάρκεια για τους ενήλικες είναι 1,6g/ημέρα για τους άντρες και 1.1g/ημέρα για τις γυναίκες.

Τα ω-3 είναι ιδιαίτερα μελετημένα και έχουν συσχετιστεί με θετική επίδραση σε καρδιαγγειακά νοσήματα και παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών (σε δόση 2-4g/ημέρα), στη λειτουργία του εγκεφάλου, σε αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ ρευματοειδή αρθρίτιδα) και σε καρκίνο.

Ποια η σχέση των ω-3 λιπαρών οξέων με το ΣΔ;

Σύμφωνα με το American Diabetes Federation πολλές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει πως δίαιτες πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν τόσο τον γλυκαιμικό έλεγχο όσο και το λιπιδαιμικό προφίλ. Ωστόσο, τα συμπληρώματα δεν φαίνονται να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα τρόφιμα. Μια συστηματική ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαιτητικά συμπληρώματα με ω-3 λιπαρά οξέα δεν βελτίωσαν τον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 . Επίσης τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές δεν υποστηρίζουν την προσθήκη συμπληρωμάτων ω-3 για πρωταρχική ή δευτερογενή πρόληψη του καρδιαγγειακών.

Πολλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες (RCTs) αναφέρουν ότι τα συμπληρώματα ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μπορούν να τροποποιήσουν ευνοϊκά τους καρδιομεταβολικούς βιοδείκτες στον διαβήτη τύπου 2 . Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση(O’Mahoney LL, et al. 2018) στην οποία συμπεριλήφθησαν 2674 ασθενείς με ΣΔΙΙ έδειξε πως τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων μπορούν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην μείωση της LDL-χοληστερόλης (¨κακή¨ χοληστερόλη) και των τριγλυκεριδίων καθώς επίσης και φλεγμονωδών δεικτών όπως ΤΝF-a και IL-6. Όμως δεν έδειξε καμία βελτίωση σε άλλους λιπιδαιμικούς , φλεγμονώδεις και γλυκαιμικού ελέγχου δείκτες.

Τέλος μια πρόσφατη μετα-ανάλυση σε ασθενείς με διαβήτη κύησης έδειξε πως τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων μπορούν να βελτιώσουν το γλυκαιμικό έλεγχο και τη φλεγμονώδη απόκριση σε ασθενείς με διαβήτη κύησης (Li Gao et al 2018).

Συμπερασματικά

Τα διατροφικά ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να έχουν θέση στην μείωση των καρδιαγγειακών επιπλοκών των ασθενών με ΣΔ και στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και της ποιότητας διατροφής των ασθενών αυτών, όμως τα συμπληρώματα δεν φαίνεται να βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο των ασθενών με ΣΔ.

Συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά τη συμβουλή του διαιτολόγουδιατροφολόγου και τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού. Άσκοπη και αλόγιστη χρήση μπορεί να επιφέρει πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.