Λ.Σερεμετης : Ως εδώ!!!

Του Λουη Σερεμετη

Η κατάσταση στο χωριό έχει γίνει ανυπόφορη και επικίνδυνη για μικρά παιδιά, μεγάλους, ποδηλάτες, οδηγούς, εξ αιτίας μιας αγέλης 10 αδέσποτων σκύλων που περιφέρονται σε όλο το χωριό, στην πλατεία, στην παιδική χαρά και στο πάρκο. Το πρόβλημα αν και το λέμε πολύ καιρό στους αρμόδιους, και το βλέπουν οι ίδιοι, έχει οξυνθεί αυτές τις μέρες εξ αιτίας «νέων αφίξεων», της αδράνειας των υπευθύνων, εξ αιτίας των εμπλεκόμενων φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά και κάποιων δυσλειτουργιών και κενών στους νόμους για τα αδέσποτα.

Βέβαια δεν θα υπήρχαν αδέσποτα αν δεν υπήρχαν ασυνείδητοι φιλόζωοι που θεωρούν δικαίωμά τους να τα αποκτούν όταν θέλουν να παίξουν τα παιδιά τους, και να τα ξεφορτώνονται όποτε τα βαρεθούν και όπου θέλουν.

Μέχρι τώρα όποιος δηλώνει φιλόζωος , προμηθεύεται είτε από μόνος του, είτε από το Δήμο σκυλοτροφή, τα ταΐζει και τα ποτίζει όπου του καπνίσει, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την άθλια εικόνα , να απειλείται ο κόσμος από επιθέσεις και αρρώστιες, και να εκτοπίζονται τα παιδιά από το πάρκο και την παιδική χαρά.

Η σίτιση αδέσποτων σκύλων από τους πολίτες που χρόνια τα ταΐζουν και τα φροντίζουν, πρέπει να σταματήσει, και να επιτρέπεται πλέον μόνο στα σημεία που θα αποφασίζει ο Δήμος, μακριά από κατοικημένες περιοχές .

Μέχρι τώρα εντελώς αυθαίρετα πολίτες και σωματεία αναλαμβάνουν τη διάσωση, στείρωση, φιλοξενία αδέσποτων ζώων καθώς και υιοθεσία! Αυτά και άλλα πολλά σημαντικά προβλήματα και δυσλειτουργίες λύνονταν ή ρυθμίζονταν με ένα νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το Μάρτη που μας πέρασε, και είχε δημιουργηθεί η ελπίδα ότι θα δίνονταν επιτέλους οριστικές λύσεις.

Ήταν μια τολμηρή προσπάθεια, αλλά μετά από αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων που ουσιαστικά διαμαρτύρονταν ότι περιορίζεται ο ρόλος τους, με εντολή του Πρωθυπουργού αποσύρθηκε το νομοσχέδιο, με την υπόσχεση να τεθεί ξανά σε δημόσια διαβούλευση σε 30 μέρες. Ούτε που ξαναφάνηκε!

Ήθελα να ξέρω αν αισθάνονται ικανοποιημένες όλες οι πλευρές που κουκουλώθηκε κάτω από το «χαλάκι» άλλο ένα πρόβλημα που θα διαιωνίζεται ή θα μετατίθεται για τον επόμενο, και αυτό χάριν του καταραμένου «πολιτικού κόστους»!

Την Τετάρτη το πρωί έγινα μάρτυρας μιας επίθεσης αυτής της αγέλης σε μια ηλικιωμένη που την έριξαν κάτω στο πάρκο. Πρόλαβε και τη γλίτωσε ο Παπάς του χωριού που έτρεξε πρώτος, τα σκυλιά απείλησαν και τον ίδιο, τρέξαμε αμέσως, και τη μετέφερε στο νοσοκομείο στη Σπάρτη όπου διαπιστώθηκαν μώλωπες στο κεφάλι από την πτώση, και κάταγμα στο χέρι.

Αμέσως επισκέφθηκα γι αυτό το λόγο την Εισαγγελέα στη Σπάρτη, την ενημέρωσα για το πρόβλημα και το περιστατικό, και με προτροπή της ανέφερα το πρόβλημα στο Α.Τ του Δήμου Ευρώτα, αλλά και κατέθεσα γραπτώς το αίτημα και διαμαρτυρία και για το περιστατικό στον Δήμο Ευρώτα.

Ενημέρωσα προσωπικά το Δήμαρχο κ. Δ. Βέρδο και έναν παριστάμενο αντιδήμαρχο, και τηλεφωνικά και τη κτηνίατρο που συνεργάζεται με το Δήμο.

Ο Δήμαρχος ανέφερε , και είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπε, ότι σκοπεύει να προχωρήσει στη σύσταση μιας επιτροπής, με εκπρόσωπό του Δήμου, με κτηνιάτρους, και σε συνεργασία με φιλοζωικές, για να εκπονηθεί ένα σχέδιο με προτάσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς για βελτίωση του νόμου για τα αδέσποτα ζώα.

Υποσχέθηκε ότι σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο του Δήμου, και σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, και παρά τις δυσκολίες που μπαίνουν εξ αιτίας διαφόρων διατάξεων και κενών, θα κινητοποιηθούν άμεσα για το πρόβλημά μας, αλλά και συνολικά στο Δήμο Ευρώτα. Από το Δήμαρχο άκουσα με ικανοποίηση αυτά που είπε, και αναμένω και προσωπικά μια ενημέρωση. Περιμένουμε να δούμε σύντομα τι θα προτείνουν, αλλά θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν έχουμε κλάματα, και πριν αρχίσουν να λειτουργούν τα αντανακλαστικά κάποιων με τις γνωστές φόλες με το αποκρουστικό θέαμα, που δεν τιμά κανέναν.

Ήδη μετά απ αυτά που έγραψα προχτές , έμαθα και για άλλες περιπτώσεις επιθέσεων από αυτά τα αδέσποτα σε ανήμπορους και ηλικιωμένους, οι οποίοι για κάποιους λόγους δεν μίλησαν πουθενά. Πρέπει όλοι να μιλήσουμε και να πούμε ως εδώ! Μήπως και συγκινηθούν οι αρμόδιοι . Όταν συμβεί το κακό είναι αργά για κλάματα, και δεν θα φταίει η κακιά η ώρα και η μοίρα μας. Αν συμβεί κάτι χειρότερο, τότε να πάμε όπως λέγανε οι παλαιοί να «πινιγούμε στη Μαντιλού»!

Πιστεύω ότι έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω, ενημερώνοντας τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και τον κόσμο πριν να είναι αργά.

Ελπίζω τούτη τη φορά να μην με «μαλώσουν» και πάλι όπως έκαναν πριν λίγες μέρες σε άλλη μου παρέμβαση κάποιοι, που δεν είναι στο χαρακτήρα μου να τους χαρακτηρίσω όπως θα έπρεπε, που αντί να τοποθετηθούν υπεύθυνα, επιλέγουν να χλευάσουν και να κατηγορήσουν, επειδή προφανώς έχω άλλη άποψη για κάποια πράγματα και δεν πήρα την άδειά τους για να μιλήσω, γιατί κατά τη γνώμη τους δεν πρέπει να διαταραχτεί η δημόσια γαλήνη και ηρεμία του τόπου αφού τα πράγματα όλα στο χωριό τα βλέπουν «ρόδινα», και πρέπει όλοι να απολαμβάνουμε ανέμελα τις καλοκαιρινές διακοπές σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με προσωπικές επιθέσεις, με καταγγελίες και κατηγορίες επί δικαίων και αδίκων, παρέα με τα αδέσποτα σκυλιά παντού!

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για κάποια πράγματα που είναι και σοβαρά και καθορίζουν την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής μας στο χωριό. Για να έχουμε ένα αδέσποτο ζώο αρκεί ένας ασυνείδητος φιλόζωος, για να δοθεί μια λύση χρειάζεται η ευαισθησία και η συνεργασία των υπολοίπων. Ο σωστός τρόπος διαχείρισης των αδέσποτων, είναι δείγμα πολιτισμού !

Υ.Γ: Ήδη τώρα που γράφω αυτό το κείμενο, κάτω στο πάρκο έχει αρχίσει ο απογευματινός σκυλοκαυγάς όπως και πριν, και γίνεται της κακομοίρας!!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.