Η.Παναγιωτακακος : Συμμετεχοντας στο διαλογο για την Τριτοβαθμια Εκπαιδευση στην ΛΑΚΩΝΙΑ

0
26

Άρθρο του Ηλία Παναγιωτακάκου Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Ευρώτα


Έμφαση στην Τεχνολογική Εκπαίδευση με δεύτερο Τμήμα και Πάρκο Καινοτομίας.

Με εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Παιδεία και η Εκπαίδευση πρέπει να έχει Εθνικό πλαίσιο αναφοράς με κυρίαρχη κατεύθυνση την διακομματική συνεννόηση είναι θετική και αυτή η πρωτοβουλία για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης,που φυσικά δεν είναι η πρώτη στο Νομό μας.

Επιχειρήθηκε με αδικαίωτο όμως τρόπο,μετά την μεταπολίτευση να τεθεί το αίτημα της ίδρυσης και λειτουργίας Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καταθέτω προσωπική μαρτυρία ως μέλος του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης την πολιτική βούληση του αείμνηστου Γεννηματά,μετά τους σεισμούς για την ίδρυση Τ.Ε.Ι στην Καλαμάτα και ταυτόχρονη ίδρυση Παραρτήματος στην Σπάρτη.

Τελικά αυτή η πρόταση δεν πέρασε και θεσμοθετήθηκε η Καλαμάτα ως Παράρτημα του ΤΕΙ Πάτρας και αντί της Σπάρτης δύο Παραρτήματα στην Ήπειρο με έδρα το ΤΕΙ Μεσολογγίου (!).

Πιστεύω ότι η πλέον οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια ξεκίνησε το 1998 με λίγους στην αρχή και δυσπιστία των φορέων και των πολιτών,

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο Δήμος της Σπάρτης, η εκκλησία και ο Εμπορικός Σύλλογος με την συνδρομή των τοπικών Μ.Μ.Ε ξεκίνησαν οργανωμένο και συστηματικό διάλογο με αποκορύφωμα των ΟΦΙΤΕΣ (Όμιλος Φίλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ) και πρόεδρο τον τοπικό ιεράρχη κ.κ Ευστάθιο.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το 2001,με την εξακτίνωση στις έδρες των Νομών ήταν η αρχή με ελπιδοφόρας πορείας,που πάλι υπήρξε μεγάλη δυσπιστία για το θεσμοθετημένο Τμήμα της ΤΟΔΑ. Σήμερα όμως αποδεικνύεται έμπρακτα το συγκριτικό πλεονέκτημα της Σπάρτης.

Μαζί με την Νοσηλευτική συγκροτούν την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.
Το Τ.Ε.Ι Πελοποννήσου, με την Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών – Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε στην Σπάρτη
ολοκληρώνουν τον κύκλο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Λακωνία.

Το αύριο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Λακωνία.

Κατ’ αρχή είμαι αντίθετος με την διασπορά ανομοιογενών τμημάτων π.χ Γεωπονικής, Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.λ.π.γιατί αφ’ ενός πολυδιάσπαση Εκπαιδευτικού προσωπικού,αφ’ ετέρου το κτιριακό και εργαστηριακό θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα από πλευράς κόστους.

Άρα τα όποια τμήματα προστεθούν θα πρέπει να έχουν εννοιολογική βάση, με ενιαία μαθήματα βάσης και διαχωρισμός στις κατευθύνσεις. Π.Χ στο τμήμα Ζωικής ή Φυτικής Παραγωγής θα πρέπει να έχει ως παράλληλο το Τμήμα Τεχνολογίας & Οργάνωσης Παραγωγής – logistic model

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΉ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Πιστεύω ότι κυρίαρχα πρέπει να κινηθούμε προς την εδραίωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την άμεση λειτουργία δευτέρου Τμήματος στην Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών,ώστε να υπάρξει αυτοτελής Σχολή στην Σπάρτη.

Μεταξύ των Τμημάτων που προτείνονται είναι :

– Τεχνολογίας Περιβάλλοντος με κατεύθυνση την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Αποβλήτων.

– Τεχνολογίας Οργάνωσης και Πιστοποίησης Προϊόντων

– Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων

– Τεχνολογίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.ά

ΤΟ ΤΕΙ ΩΣ ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Είτε αυτοτελώς,είτε με την μέθοδο της ΣΔΙΤ μπορεί το Τ.Ε.Ι να λειτουργήσει ως τόπος συνεύρεσης της Εκπαίδευσης,των Εκπαιδευτικών,των φοιτητών με την παραγωγή σε νέες μεθόδους παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Δηλαδή μία »τράπεζα΄΄ εφαρμοσμένων ιδεών,προσελκύοντας »εγκεφάλους΄΄ και επενδύσεις με κατεύθυνση την επαναφορά επιστημόνων από την σύγχρονη μετανάστευση.

Οφειλόμενη τιμή στις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ για το Πανεπιστήμιο και στην Μαριέττα Γιαννάκου για την ίδρυση του Τ.Ε.Ι.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ Ευστάθιο

Επίσης στους ευεργέτες το ζεύγος Βαλιώτη για τις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Οφειλόμενη μνεία στους Δημάρχους Δημ, Ματάλα,τον αείμνηστο Σαράντο Αντωνάκο,τον Σταύρο Αργειτάκο και Βαγγέλη Βαλιώτη και τον π.

Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Λακωνίας Φ. Πήλιουρα.

Τους Νομάρχες Γρ. Αποστολάκο και Κ. Φούρκα,καθώς και στην Αντιπεριφερειάρχη Ντία Τζανετέα.

Τους Βουλευτές του Νομού Λακωνίας

Τα Μ.Μ.Ε

Και ως Υστερόγραφο:

Η επιβίωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξαρτάται και από το κόστος ζωής σε εποχή κρίσης.Αυτό ανήκει στις παραγωγικές και εμπορικές δυνάμεις του τόπου και πάντα υπάρχουν τρόποι για φτηνό κόστος ζωής και μιά πόλη και ένα Νομό ελκυστικό να ζεις φοιτητικά και η Σπάρτη να μην ξεχαστεί ΠΟΤΕ!