Έρικα Μπεγέτη: Ένας ρόλος με οπτικά ερεθίσματα

0
260

 

Με το εμβληματικό, διαχρονικό κι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ευριπίδη, Τρωάδες, σε παραγωγή του Θεάτρου Ένα ανοίξε η φετινή διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» στην Κυπρο.

Μια Κροκεατισα στο βασικο ρολο της Εκαβης η Ερικα Μπεγετη [κορη του αειμνηστου Γ.Μπεγετη]  μιλα στο www.philenews.com

«Είναι ένας ρόλος με οπτικά ερεθίσματα. Βλέποντας τις ειδήσεις έχεις μπροστά σου όλη αυτή την αγριότητα που υπάρχει στον κόσμο».

Είναι ρόλοι που σε ανταμείβουν με χιλιάδες τρόπους, αλλά και τρομακτικοί για κάθε ηθοποιό που καλείται να τους υποδυθεί. Ρόλοι, εξηγεί, όπως η Μήδεια, που έκανε πριν μερικά χρόνια, αλλά και η Εκάβη με την οποία ανεβαίνει αυτή την εβδομάδα στη σκηνή, ανοίγοντας την αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

«Έχει ένα μύθο ο ρόλος αυτός. Έχει παιχτεί από σπουδαίες ηθοποιούς, όπως πρόσφατα τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Λες γιατί να τον κάνω εγώ; Από την άλλη κάθε σκηνοθέτης έχει το δικό του όραμα και οπτική πάνω σε ένα ρόλο και πάντοτε είναι σαν να το βλέπεις από μια άλλη οπτική γωνία που έχει κι αυτή ενδιαφέρον.

Η Εκάβη λοιπόν που υποδύεται στις «Τρωάδες» του Θεάτρου Ένα σε σκηνοθεσία και διασκευή του Αντρέα Χριστοδουλίδη, είναι επικεντρωμένη όπως εξηγεί στην τραγική φιγούρα της μητέρας που χάνει τον κόσμο της. Σε μια γυναίκα που είδε να σφάζονται μπροστά της τα παιδιά της, ο άντρας της, οι νύφες, ο εγγονός της, χωρίς να υπάρχει πια καμιά ελπίδα γι’ αυτήν. «Είναι ένα απίστευτα επίκαιρο έργο που παραπέμπει στους πρόσφυγες και το σημερινό δράμα τους. Είναι ένας ρόλος με οπτικά ερεθίσματα. Διαβάζοντας τις ειδήσεις έχεις μπροστά σου όλη αυτή την αγριότητα που υπάρχει στον κόσμο. Από μια άποψη είναι εύκολο να υποδυθείς το ρόλο. Από την άλλη είναι πολύ βαρύ να το επωμίζεσαι ως ηθοποιός νιώθοντας πως αποτελείς κομμάτι του.

Για την Έρικα, υπάρχουν πολλά σημαντικά έργα και συγγραφείς. «Είναι ο Τσέχοφ, ο Ίψεν, είναι όλοι οι κλασικοί… Όταν όμως παίρνεις στα χέρια σου τα έργα της αρχαίας τραγωδίας διαπιστώνεις πως οι άλλοι τα έχουν αντιγράψει. Με συγκινούν πολύ τα κείμενα αυτά και το λέω χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις πολύ καλές σημερινές γραφές».

πηγη : www.philenews.com