Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη,έστω και με την οριακή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα.

Η μάχη για το αυτονόητο που αφορά την προστασία της ζωής και της προστασίας της περιουσίας των πολιτών δεν μπαίνει σε γραφειοκρατικά καλούπια ειδικά όταν πρόκειται για μάχιμους εθελοντές πυροσβέστες!!!!

– Θερμές ευχαριστίες στον Επιπυραγό κ. Κων/νο Γραφάκο
για το πείσμα,την επιμονή και την μεθοδικότητα του .

– Θερμές ευχαριστίες στους εκπαιδευμένους Εθελοντές Πυροσβέστες του Κλιμακίου Κροκεών.

– Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς των στολών και των μέσων πυροπροστασίας.

– Θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Ευρώτα.

Θερμές ευχαριστίες σ’ όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους που στήριξαν αυτό τον θεσμό,αλλά και όσους δεν στήριξαν έχουν πιθανόν τους δικούς του λόγους….
**********************************
Εισήγηση : Ηλίας Παναγιωτακάκος – Δημοτικός Σύμβουλος
ΙΔΡΥΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΡΟΚΕΕΣ
Σκάλα 23/5/2018
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Η προστασία της ζωής και της περιουσίας από πυρκαγιά και κάθε άλλη φυσική καταστροφή ή έκτακτη ανάγκη, άμεσα και αποτελεσματικά με κατάρτιση και απευθείας συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα είναι το βασικό κίνητρο για την προσπάθειά δημιουργίας Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις Κροκεές.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές, (που δυστυχώς το τελευταίο παράδειγμα είναι προ ολίγων ημερών), οι πλημμύρες των τελευταίων χρόνων, η αυξανόμενη ένταση των καιρικών φαινομένων, η ανάγκη διασφάλισης του φυσικού-αγροτικού κεφαλαίου της περιοχής μας, που αποτελεί βασικό αγαθό επιβίωσης, η προστασία του δασικού μας πλούτου, είναι μερικά από τα κίνητρά μας.

Από τον πρόσφατο Ιούλιο του 2016 άρχισαν την προσπάθεια υλοποίησης μιας καθολικά αποδεκτής ανάγκης για την καλύτερη ενημέρωση, οργάνωση και εκπαίδευση έτσι ώστε να καταφέρουν να φτάσουν στο σημείο της σωστής κατάρτισης για να είναι αποτελεσματικοί στην άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών. Η αναφορά γίνεται για τους 22 Πιστοποιημένους Εθελοντές Πυροσβέστες που δεν είναι άλλοι από τους ενεργοποιημένους συμπολίτες μας που έχουν την σωματική ικανότητα και την αποδεδειγμένη πλέων διάθεση να προσφέρουν με την προσωπική τους έμπρακτη συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια.

Άμεσα και μεθοδικά αφού απευθυνθήκαν στον Αξιωματικό της Πυροσβεστικής, Επιπυραγό Κων/νο Γραφάκο, Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου που σύμφωνα με το υπηρεσιακό βιογραφικό του και τα ιστορικά δεδομένα είναι ο πλέον καταρτισμένος πυροσβεστικός υπάλληλος για θέματα που αφορούν την οργάνωση, εκπαίδευση και κατάρτιση εθελοντών πυροσβεστών, ολοκλήρωσαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και είναι ήδη το Έμψυχο δυναμικό για την Εθελοντικό Κλιμάκιο των Κροκεών.

• Η χιλιομετρική απόσταση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου και από τον ήδη υπάρχοντα Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό στη Μυρτιά,
• ο πραγματικός χρόνος μετακίνησης ενός υδροφόρου πυροσβεστικού οχήματος και επέμβασης σε οποιοδήποτε περιστατικό στις Κροκεές ,
• η ανάγκη προστασίας του δασικού πλούτου του δάσους του Βασιλακίου,
• οι πληγές από τα κατεστραμμένα από πυρκαγιά σπίτια σε Κροκεές Λάγιο και της επιχείρησης του Εθελοντή Συγχωριανού μας στα Χάνια Βασιλακίου από το 2016 έως σήμερα,
• η απειλή οποιασδήποτε μελλοντικής πιθανότητας πυρκαγιάς και η ευκαιρία αφού εκπαιδευτήκαμε και αν οργανωθούμε να την αντιμετωπίσουμε στην έναρξή της συνδράμοντας έτσι στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πολύ σύντομο χρόνο μειώνοντας την πιθανότητα καταστροφής δεν μας αφήνουν περιθώρια για δεύτερη σκέψη.

Για το λόγο αυτό ζητάμε να υλοποιηθούν τις προϋποθέσεις του Νόμου περί Εθελοντών Πυροσβεστών 4029/2011 σχετικά με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του στόχου.

Ο νόμος προβλέπει εξασφάλιση κτηρίου για την στέγαση του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου, πυροσβεστικού αυτοκινήτου με αντλία και δεξαμενή νερού εξοπλισμένο με τα κατάλληλα εργαλεία, και τέλος ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (στολές εργασίας, στολές προσέγγισης πυρκαγιάς, κράνος πυροσβεστικό, γάντια πυροσβεστικά, μπότες κατάλληλες σύμφωνα με την πυροσβεστική νομοθεσία) προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να επιχειρήσουν οι Εθελοντές μας στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής.

Το γεγονός ότι σημαντικό Ατομικό Προστατευτικό Εξοπλισμό δηλαδή στολές και πυροσβεστικά αρβύλα έχουν δωριστεί στους εθελοντές από πολίτες, επαγγελματίες, τον συνεταιρισμό και σύλλογο Αμερικής – Καναδά, είναι απόδειξη την υποστήριξης των συμπολιτών μας στην προσπάθεια αυτή.

Αυτή τη φορά ζητάμε να στηρίξουμε την διατήρηση του ίδιου του τόπου μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής καθώς και της προστασίας της ζωής των συνανθρώπων μας.

Προτείνουμε ως έδρα του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού αίθουσα/ες του ισογείου του κοινοτικού καταστήματος των Κροκεών.


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.