Ανοιχτή ξανά η παιδική χαρά των Κροκεων [ τι προβλεπει ο νομος ]

Κλειστή και εκτός λειτουργίας  ηταν η παιδική χαρά των Κροκεων για αρκετο χρονικο διαστημα.

Μετά τις τεχνικές εργασίες που έγιναν την αποξήλωση όλων των οργάνων που κρίθηκαν επικίνδυνα, τις καινούργιες κατασκευές που τοποθετηθηκαν και μετα την πιστοποίηση ξεκίνησε την λειτουργία της.

Ένας από τους ομορφότερους  χώρους του Τ.Δ.Κροκεων άνοιξε εκ νέου για τους μικρούς κατοίκους και επισκέπτες των Κροκεων.

Αξιζει ομως να γνωριζουμε βασικους κανονες λειτουργιας  της για να μην γινουμε ξανα θεατες στο ιδιο εργο…

– Η Παιδική Χαρά είναι περιουσία των παιδιών και πρέπει μαζί με το Τοπικό Συμβούλιο να την προστατεύσουμε.

-Ο Δήμος Ευρώτα,σύμφωνα με τον νόμο,οφείλει να φροντίζει για την συντήρηση των οργάνων και την καθαριότητα του χώρου ( Γονείς και συνοδοί πρέπει να προσέχουν και αυτοί για την καθαριότητα εκπαιδεύοντας τα παιδιά να πετούν τα απορρίμματα στα καλαθάκια).

-Δεν επιτρέπονται μέσα στο χώρο της παιδικής χαράς δεσποζόμενα ζώα.

-Δεν επιτρέπονται εκτός γονέων και συνοδών,άλλων ενηλίκων πλην των υπευθύνων του Δήμου και της Τ.Κ.

-Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο της παιδικής χαράς εκτός του ωραρίου που έχει προσδιοριστεί από τον Δήμο.

Αναλυτικά το ΦΕΚ : Τι λέει ο νόμος για τις «παιδικές χαρές»

H υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 28492/2009 (ΦΕΚ B’ 931/18-5-2009) (δείτε την όλη εδώ: http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/931b_09.1242729837578.pdf) προβλέπει πώς πρέπει να είναι μια παιδική χαρά.

Ορίζει πρώτα απ’ όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο χώρος, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών, όπως να μην γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά, να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.ο.κ.

Η υπουργική απόφαση ορίζει ακόμα πώς πρέπει να είναι η περίφραξη, η είσοδος της παιδικής χαράς, οι οδοί στο εσωτερικό της, ο φωτισμός κ.ο.κ.

Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ, καλάθια απορριμάτων, σήμανση κ.α.

Ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις προτύπων του ΕΛΟΤ (π.χ. οι γωνίες να είναι στρογγυλεμένες, να μη γίνεται χρήση αμιάντου, τοξικών χρωμάτων, εύφλεκτων υλικών κ.λπ.), όπως επίσης και τα όργανα και οι κατασκευές, καθώς και οι επιφάνειες πτώσης (ειδικό μαλακό δάπεδο) πρέπει να πληρούν προδιαγραφές συγκεκριμένων προτύπων του ΕΛΟΤ.

Πρέπει ακόμα οι χώροι να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και να έχουν τα αντίστοιχα όργανα κ.ο.κ.

Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Η δημοτική ή η κοινοτική αρχή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της παιδικής χαράς. Ιδίως:

α) Ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς,

β) Ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς,

γ) Λαμβάνει μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς,

δ) Καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Στην παιδική χαρά απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που δεν συνοδεύουν παιδί καθώς και η είσοδος κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία.


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.