Οι δηµοπρασίες έφεραν την ελιά Καλαµών στα 2,50 ευρώ το κιλό

krokeai.gr
krokeai.gr Φεβρουάριος 9, 2018 11:58

Γραφει ο Μπίκας Αλέξανδρος


Στασιµότητα επικρατεί τις τελευταίες ηµέρες στην εγχώρια αγορά ελιάς Καλαµών. Από την µια, οι παραγωγοί δεν βιάζονται, κρατώντας στις κάδες το προϊόν, για να πουλήσουν αργότερα κι από την άλλη έµποροι, µεσίτες και µεταποιητές δεν φέρονται διατεθειµένοι ν’ αυξήσουν περαιτέρω τις προσφερόµενες τιµές. Κι αυτό γιατί, όπως ισχυρίζονται, το ύψος των περσινών τιµών στην ελιά «έκοψε» αγορές από το εξωτερικό, µε αποτέλεσµα να χαθούν ράφια, ενώ αρκετοί εξαγωγείς προτίµησαν να εξάγουν, µε µηδαµινό ή ελάχιστο κόστος, για να µη χάσουν συνεργασίες ετών σε χώρες του εξωτερικού.

Στάση αναµονής τηρούν οι πιο πολλοί συστηµατικοί παραγωγοί σε Λακωνία, Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα. Πρόκειται κυρίως για όσους παραγωγούς γνωρίζουν καλά τα µυστικά της αποθήκευσης, έχουν δε συγκεντρωµένες και σε ασφαλείς αποθηκευτικούς χώρους, αρκετά µεγάλες ποσότητες, προσδοκώντας υψηλότερες τιµές την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Ήδη πάντως υπάρχουν περιπτώσεις µεταποιητών, οι οποίοι έχοντας υπογράψει συµβόλαια για εξαγωγές, δίνουν το «κάτι παραπάνω», ιδίως για τα πιο χοντρά µεγέθη, που λόγω ξηρασίας, είναι φέτος, σε δραµατική έλλειψη.

«Έχουµε Φεβρουάριο και απορροφήσαµε µόλις 50 τόνους προϊόν», λέει στην Agrenda ο Παναγιώτης ∆ρούσιας της Drousias Olive SA.

Η εν λόγω εταιρεία εξακολουθεί να αγοράζει τις 200άρες προς 1,70 ευρώ, όταν πέρσι, σε πανελλαδική κλίµακα, το συγκεκριµένο µέγεθος, πληρώνονταν στον παραγωγό, τέτοια περίοδο, 1-1,20 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, στους 90.000 τόνους εκτιµά, µιλώντας στην εφηµερίδα Agrenda τις αποθηκευµένες ποσότητες Καλαµών, ο πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Επιτραπέζιας Ελιάς Γιώργος Ντούτσιας.

Αυξημένες, καταγράφηκαν οι τιµές, την ίδια ώρα, σε δηµοπρασία που πραγµατοποίησε στις 2 Φεβρουαρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Πετρίνας Λακωνίας. Συγκεκριµένα, πούλησε 20 τόνους Καλαµών σε διάφορους τεµαχισµούς, στην El Mar από την Φωκίδα, µε τιµές (παραγωγού) ως 2,5 ευρώ το κιλό. Η συγκεκριµένη τιµή αφορά τον τεµαχισµό των 140 κοµµατιών (ανά κιλό), δηλαδή τις πιο χοντρές ελιές. Η βασική κατηγορία των 200 κοµµατιών «έπιασε» 1,95 ευρώ ανά κιλό

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

krokeai.gr
krokeai.gr Φεβρουάριος 9, 2018 11:58

Το τελευταιο βιντεο του krokeai.gr

Δειτε τις Κροκεες απο ψηλα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Δρομολόγια Πλοίων από και προς Γύθειο

Αρχείο

+28
°
C
H: +28°
L: +24°
Κροκεαί
Σάββατο, 02 Σεπτέμβριος
Πρόγνωση 7 ημερών
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ
+30° +28° +28° +25° +27° +28°
+22° +21° +21° +20° +20° +21°