Μιμικα Παρθυμου : Καρναβαλι Κροκεων

Eνα κείμενο της δημοσιογράφου Mιμικας Παρθυμου

Καρναβαλι Κροκεων..

Και μονο ο τιτλος σε παραπεμπει σε γιορτη, γλεντι, μασκαρες, χορους.

Το τελευταιο διαστημα ειχαμε πολλες εκδηλωσεις αποκριατικες….αλλο ειναι ομως το…Καρναβαλι – Καρναβαλι… και  ιδιαιτερα το Καρναβαλι Κροκεων.

Ενος χωριου χωμενου αναμεσα στα βουνα Ταυγετο και Παρνωνα που κλεινει και το ματι στα αρχαια χρονια.

Μιας και ο Παυσανιας ο αρχαιος μας παραμυθας….και ταξιδευτης το αναφερει ως αρχαια Κωμη Κροκεα.

Καρναβαλι λοιπον και αφορμη για αυτο το κειμενο σταθηκε ενα λευκωμα [ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ] που μου εκανε δωρο η προεδρος του συλλογου Καρναβαλου, Ελενη Μανακου και για τουτο την ευχαριστω.

Ξεφυλιζοντας το…γυρισα μεσα μου και δεχθηκα επισκεψη της μνημης…λες και ηταν χθες…και ομως αυτο το Καρναβαλι κραταει πανω απο 60 χρονια…και δημιουργειται ολο απο εθελοντες, η μια γενια το παραδιδει στην αλλη.

Γενιες εθελοντων που με κεφι , μερακι ,τεχνη και διαθεση δημιουργουν και δημιουργουν σε ενα χωρο που πραγματικα θελει πολυ θαρρος για να μενεις εκει με τις ωρες και να κατασκευαζεις, αποκριατικες μουτσουνες, θεματα …και πολλα αλλα…τα λεγομενα αρματα που θα παρελασουν την τελευταια Κυριακη.

Τουτο το Καρναβαλι ειναι διαφορετικο απο ολα τα αλλα ειναι Αριστοφανικου χαρακτηρα…εμπαιζει την οποια εξουσια αλλα και την επικαιροτητα…ετσι ηταν απ’ρχης.

Ελεγα λοιπον για τους εθελοντες που δημιουργουν μονο για το κεφι τους και χωρις πληρωμη, για το συλλογο ο οποιος δημιουργηθηκε τα τελευταια χρονια ,και σωστα γιατι ηταν αναγκαιο για την επιβιωση του Καρναβαλου.

Βοηθα οσο μπορει και εκ των εσω παντα , και φθανουμε στη δημοτικη αρχη και στον νεοεκλεγεντα δημαρχο,ο οποιος εχει την υποχρεωση και βαση του προυπολογισμου του ,να διαθεσει κονδυλια… και εχει για πολιτιστικες εκδηλωσεις.

Δεν πρεπει να ξεχνα οτι αυτο ειναι το Καρναβαλι ολης της ΛΑΚΩΝΙΑΣ.

Ας κοιταξει λοιπον να επισκευασει αυτον το χωρο δημιουργιας και κατασκευης ΄αρματων΄… να βοηθησει με χρημα το συλλογο Καρναβαλιστων, για να μπορει να συνεχισει να δημιουργει ,οπως το κανει βεβαια σε φοβερα αντιξοες συνθηκες.

Μπορει πια να μην αναβουν φωτιες στις γειτονιες…με αυτοσχεδια γλεντια και αυθορμητους χορους…αλλα και τωρα που τα χρονια ειναι δυσκολα και οχι μονον,τουτο το Καρναβαλι ειναι αλιωτικο.

Κανει αναφορα στην παραδοση και στη χρηση αυτης, με σφραγιδα ιδιαιτεροτητας και ξεχωριστη θεση εθιμων.

Κοσμημα λοιπον της λαικης παραδοσης που σε παραπεμπει σε διονυσιακες γιορτες ,οινοποσιας και γλεντιου,εστω και αν αυτος ο λαος αναγκασθηκε πολλες φορες ,απο φορεις εξουσιας να απορριψει ολα τουτα και να ακολουθησει μια αλλη σταση συμπεριφορας και ζωης…

Το Καρναβαλι Κροκεων …αντιστεκεται…ας αντισταθουμε και ας γλεντησουμε μαζι του…..

Καλη αποκρια… Καλο Καρναβαλι…

 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.