Λ. Σερεμετης : «Το χωριό μας και τα μάτια μας»!

Ο Σύλλογος φίλων του Καρναβάλου Κροκεών είχε ενημερώσει τον κόσμο ότι συγκαλείται Γενική συνέλευση στις 29/09/2017, και ένα από τα θέματα θα ήταν η τροποποίηση του καταστατικού του. Απόλυτα αναγκαία πρωτοβουλία για τη βελτίωση της λειτουργίας του συλλόγου!

Λόγοι οικογενειακοί με ανάγκασαν να απουσιάζω από το χωριό, και αναγκαστικά απουσίαζα από την συνέλευση του συλλόγου. Ενημερώθηκα όμως από βίντεο για την διαδικασία.

Πιστεύω όμως ότι όταν κάποιος ενδιαφέρεται, ακόμα και όταν λόγω κωλύματος δεν έχει φυσική παρουσία στη συνέλευση, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να εκφράζει δημόσια προβληματισμούς ή αντιρρήσεις, και να προτείνει καλόπιστα κάποια πράγματα, έστω και εκ των υστέρων.

Θα μπορούσε λοιπόν να ξεκινήσει η διαδικασία της τροποποίησης πρώτα με μια ενημέρωση του κόσμου για τα άρθρα που προτείνονται να τροποποιηθούν, να υπάρξει στη συνέχεια μια ευρύτερη διαβούλευση ώστε να προκύψει η πρόταση για την τροποποίηση με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, και μετά να ψηφιστούν οι αλλαγές!

Αλλά ακόμα κι αν παραδεχτούμε ότι έγιναν καλά, υπάρχει προβληματισμός και σοβαρή ένσταση από αρκετό κόσμο για το άρθρο που περιγράφει το ποιοι έχουν το δικαίωμα να είναι ενεργά μέλη του συλλόγου.

Πιστεύω ότι είναι κρίμα να έχουν το δικαίωμα εγγραφής μέλους, και συνεπώς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, και να δίνεται η εντύπωση ότι έτσι περιχαρακώνεται ο σύλλογος στα όρια και μόνο του χωριού, τη στιγμή που ξεκίνησε με την ίδρυση του συλλόγου μια σοβαρή και επιτυχημένη προσπάθεια αναβάθμισης, προβολής και καταξίωσης του Κροκεάτικου Καρναβάλου στην ευρύτερη περιοχή.

Στην πλειοψηφία τους τα μέλη του συλλόγου από την πρώτη στιγμή πάσχισαν για το στήσιμο και τη λειτουργία του, και παρακινώντας πολύ κόσμο εργάστηκαν όλοι μαζί στις κατασκευές των αρμάτων, στην στελέχωση των πεζών τμημάτων, στο λαχείο, στην προβολή, και τίμησαν με την συμμετοχή τους το έθιμο του Καρναβάλου.

Πολλοί πρόσφεραν και θα συνεχίσουν να το κάνουν, γιατί ζούν εδώ και αγαπούν τον τόπο. Πρόσφεραν όμως κι αυτοί που δεν ζουν μαζί μας. Και το έκαναν γιατί γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, έζησαν κάποια χρόνια εδώ, αγάπησαν αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του, και πολύ θα ήθελαν να συνεχίσουν να προσφέρουν! Τώρα αν η ζωή τα έφερε έτσι και κάποιοι δεν κατοικούν πλέον στο χωριό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους στερήσουμε τη δυνατότητα να συνεχίζουν την προσφορά τους όπως πρίν, και να εξακολουθούν να αισθάνονται κι αυτοί μέλη της ίδιας οικογένειας. Δεν πρέπει σ αυτόν τον κόσμο που συμμετείχε στο σύλλογο και κατ επέκταση και στο καρναβάλι μας επειδή θαύμαζε και αγαπούσε το χωριό με τις πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις του, να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τους φερόμαστε με περιφρόνηση και αχαριστία.

Ο κάθε σύλλογος για να επιβιώσει και να παράγει, έχει ανάγκη από ενεργά μέλη, από τους λεγόμενους «χαμάληδες». Τα «αρωγά μέλη» έχουν κι αυτά το ρόλο τους, που είναι κυρίως επικουρικός. Είναι άλλο πράγμα να προσφέρει κάποιος αυτά που οφείλει να προσφέρει με την ιδιότητα του μέλους, και άλλο πράγμα να ελπίζουμε στην αρωγή συμπατριωτών μας, που ταυτόχρονα τους έχουμε αποκλείσει από τη συμμετοχή τους στο σύλλογο.

Πριν κατατεθεί για έγκριση το νέο καταστατικό, ας κοιτάξουμε πάλι αυτό το άρθρο. Θα μπορούσαν να συμμετέχουν εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, και όσοι γεννήθηκαν, ή μεγάλωσαν στις Κροκεές, όσοι έζησαν σ αυτόν τον τόπο αλλά τώρα ζούν αλλού, ή τέλος πάντων όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του χωριού.

Πρέπει οπωσδήποτε να βαστήξουμε κοντά μας όσους πρόσφεραν μέχρι τώρα, αλλά και να ενθαρρύνουμε όσους επιθυμούν με την ενεργό συμμετοχή τους να προσφέρουν, αφού σεβαστούμε πρωτίστως όλοι μαζί την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, την φιλοξενία, και την κουλτούρα των Κροκεατών!

Την στιγμή που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια με την ίδρυση του συλλόγου η προσπάθεια αναβάθμισης, είναι κρίμα να ακυρωθεί με τέτοιο τρόπο.

Επειδή είμαστε λίγοι και κανείς δεν περισσεύει, η συμμετοχή του κόσμου πρέπει να είναι το πρώτο ζητούμενο, και όχι ο περιορισμός και ο αποκλεισμός δια μέσου του δικαιώματος εγγραφής μέλους .Ο σύλλογος δεν είναι κάποιο κάστρο που κινδυνεύει να αλωθεί εξ αιτίας της συμμετοχής του δικού του κόσμου, αυτού του κόσμου που ενδιαφέρεται γι αυτόν και που τον αγαπά!

Μια παραίνεση προς όλους μας, και να το βάλουμε καλά στο νου μας! Επειδή στο χωριό μείναμε λίγοι, και επειδή μέρα με τη μέρα όλο και πιο λίγοι ασχολούνται με τα κοινά, ας ενθαρρύνουμε και ας αξιοποιήσουμε την όποια εθελοντική διάθεση για συνεισφορά ή προσφορά, για να κρατήσουμε ζωντανό ό,τι υπάρχει, και για να μην φτάσουμε ποτέ, μα ποτέ, στο σημείο να αναρωτηθούμε, « …… τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε»!


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.