A. Παμπουκης : Χειροποίητα παπούτσια με παράδοση στην Λακωνια


Σε κάθε μικρή ή μεγάλη ανθρώπινη κοινότητα , σε χωριά και πόλεις , οι τσαγκαρηδες  αποτελούσαν μιαν αξιοσέβαστη επαγγελματική τάξη απόλυτα αναγκαία για την ζωή των ανθρώπων της .

Στις Κροκεες η τέχνη του τσαγκαρη άνθισε κυριολεκτικά αφήνοντας στη συλλογική μνήμη το ονομα Παμπουκης..

Ο Αποστολης Παμπουκης σημερα ειναι ο τελευταίος εν ενεργεία τσαγκαρης -κατασκευαστης υποδηματων των Κροκεων και της ευρύτερης περιοχής.

Αλλα, ας ξεκινησουμε απο τον πατερα του Αποστολη.

Ο Μπαρμπας Τασος οπως τον φωναζαμε ξεκινησε σε ηλικια 8 χρονων μαζι με τον αδελφο του.

Αργοτερα εφυγε για την Αθηνα , εκανε το στρατιωτικο του και μαζι με τον αδελφο του Γεωργιο συνεχιζει την δουλεια που ξερει στην Σκαλα.

Σε ηλικια 25 ετων[ γυρω στο 1964] γυριζει στις Κροκεες στον τοπο που γεννηθηκε  οπου και παρεμεινε δουλευοντας μεχρι τον θανατο του.

Ο Αποστολης το σημερινο ‘αφεντικο’ εχει μια επιχειρηση την μοναδικη στην Ελλαδα που κατασκευαζει χειροποιητα υποδηματα απο το σχεδιασμο μεχρι το τελικο προιον, χωρις να στηριζεται σε υποκατασκευαστικα.

Κατασκευαζει υποδηματα για ατομα με ειδικες αναγκες [π.χ λογω αναπηριας] και παπουτσια με νουμερα ανω των 45 διαφορετικου μεγεθους η σχηματος για καθε ποδι.

 Σήμερα , όποιος μπαίνει  στο καταστημα [στεγαζεται σε νεο κτηριο] αισθάνεται ότι ο χρόνος έχει σταματήσει !

Όλα είναι στη θέση τους όπως τότε : Ο πάγκος , τα ψαλίδια , οι μηχανές , οι βελόνες  ,γνώμονας , η ρίγα και  τα πατρόν ,το πτυχίο κορνιζαρισμένο ψηλά στον τοίχο …όλα … όλα !

Δυσκολα πια ράβει σημερα κάποιος νεα παπουτσια . Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και οι καλές εποχές ζουν μόνο στις αναμνήσεις .

Τα χρόνια τα ωραία πέρασαν .

Ο Αποστολης ασχολείται πλέον και με μπαλώματα κι επιδιορθώσεις σε φθαρμένα , πολυκαιρισμένα , παπουτσια.Εμεις σαν krokeai.gr και σαν Κροκεατες του ευχομαστε καλες δουλειες γιατι πραγματι οι δουλειες του ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣΔειτε τι ειπε στον Ν. Κουφο .

 Απο τον Ελλαδα Τ.V εκπομπη της Πέμπτη 9 Ιανουάρίου 2014


 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ