“Εκκλησίες των Κροκεών” του Μ.Χρηστάκου στο krokeai.gr

Tην εργασία του παρουσιάζει μεσα απο το krokeai.gr για τις” εκκλησίες των Κροκεών” ο φίλος και συνεργάτης επι πολλά χρόνια στην εφημερίδα του αξέχαστου Π.Λιακάκου Μ.Χρηστάκος.

Το krokeai.gr τον ευχαριστεί και επίσημα και, απο σήμερα στην ειδική στήλη Κροκεάτες δημιουργοί θα μπορείτε να διαβάσετε ολη την εργασία.Λόγω του μεγάλου ογκου δεδομένων η ανάγνωση εξαρτάται απο την ταχύτητα του ιντερνετ και του υπολογιστή.Π ιο κάτω σας μεταφέρουμε τον πρόλογο της εργασίας.

πό τις πρώτες ενεργειες του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση του από τους Τούρκους ήταν η απογραφή πληθυσμού, σχολείων, εκκλησιών, κληρικών κ.α. Οι Κροκεές ανήκουν εκκλησιαστικά την  περίοδο αυτή στην επισκοπή Μαλτζίνας  η οποία με την σειρά της ανήκε στην Μητρόπολη Λακεδαίμονος. Ο τοποτηρητής λοιπόν της επισκοπής Μαλτζίνας Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος αποστέλλει προς την Γραμματεία της Εκκλησίας και της Παιδείας στις 12 Δεκεμβρίου 1829 τον παρακάτω κατάλογο οικογενειών και  κτημάτων, κινητών και ακινήτων της επισκοπής Μαλτζίνας .

Εδώ θα αναφέρουμε μόνο Κροκεές και περίχωρα με την επισήμανση ότι στον κατάλογο αυτο θα επανερχόμαστε και στις επόμενες σελίδες, μιας και αποτελεί το σπουδαιότερο γραπτό στοιχείο της έρευνας μας.

Εδω μπορειτε να δειτε την εργασια

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Χωριον Αλεβέτζοβα – Οικογένειαι 112, εκκλησίαι, το καθολικόν Άγιος Νικόλαος με θόλο και καμπάνα,παρεκκλήσια ο Πρόδρομος με κουμπέ,η Ζωοδόχος Πηγή με κουμπέ, ο Άγιος  Δημήτριος με θόλο, η Αγία Κυριακή ερείπια,ο Προφήτης Ηλίας  ερείπια.Υποστατικά ελιές ρίζες 15, μουριές 15, χωράφια στρέμματα 10, μετρητά γρόσια 500, εφημέριοι 2 παπα-Δημήτρης Παντελέος και Παπαπέτρος.

Χωρίον Ασήμιον – Οικογένειαι 7, εκκλησία με θόλον Αγ, Δημήτριος. Χωρίον Τάραψα – Οικογένειαι 26, εκκλησία καθολικόν Άγιος Δημήτριος με σκεπή, εφημέριος οικονόμος Μπαζής

Χωρίον Κλούμιτζα-Πλούμιτσα – Οικογένειαι 3, εκκλησία ερείπια ο προφήτης Ηλίας.

Χωρίον Λάγιου – Οικογένειαι 15,πάροικοι 6, εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου με σκεπή, εφημέριος ο Παπαχρίστος.

Χωρίον Στεφανιά – Οικογένειαι 38, πάροικοι 4, εκκλησία Άγιος Δημήτριος με θόλο και καμπάνα,εξωμόνια 2, ο Άγιος Αθανάσιος με θόλο, οΆγιος Νικόλαος τρύπιος, εφημέριος ο Παπαθεόδωρος Παντελεάκης.

Χωρίον Λυκοβουνό – Οικογένειαι 44, πάροικοι 6, εκκλησία ο Πρόδρομος Ιωάννης, εφημέριος ο Ιερομόναχος Χρίστος Σπαρτιάτης.

Χωρίον Δαφνί – Οικογένειαι 38, πάροικοι 2, καθολικόν Άγιος Γεώργιος, ερείπια όντας δια συνδρομής  μου και των κατοίκων ανανεούται εκ θεμελίων.Εξωμόνι 1, Άγιος Νικόλαος με θόλο, ελιές 2, μουριές 15, εφημέριος ο παπα-Δημήτρης Παντελέος.

Προτού όμως ξεκινήσουμε την περιήγηση μας  στις Εκκλησίες μας θα πρέπει να αναφέρουμε  ότι  για τις Βυζαντινές εκκλησίες των Kροκεών – Άγιος Δημήτριος, Αγ. Βλάσιος, Παναγιά, Αγ. Αθανάσιος,  Άγιος Νικόλαος στο κτήμα Αλειφερόπουλου– τα περισσότερα στοιχεία τα έχουμε δανειστεί από τη μελέτη της Αρχαιολόγου Καλλιόπης Διαμαντή που έχει τίτλο «ΚΡΟΚΕΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ-Η αναζήτηση μιας Βυζαντινής θέσεως και οι εκκλησίες του οικισμού» και έχει δημοσιευτεί στον 12o τόμο του περιοδικού Λακωνικαι Σπουδαί.

Ειδικότερα για τον Άγιο Δημήτριο εκτός από την παραπάνω μελέτη υπάρχει και η εργασία του καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαου Β. Δρανδάκη για τις τοιχογραφίες του Αγ.Δημητρίου Κροκεών απο την οποία και έχουμε αντλήσει αρκετά στοιχεία.

Τέλος για την εργασία αυτή που έγινε κυρίως τα έτη 2002-3, βοήθησαν με πληροφορίες αρκετοί κάτοικοι των Κροκεών  όπως και μια ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Κροκεών αυτής της περιόδου.                                       


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ