Λ . Σερεμετης : Ήτανε στραβό το κλήμα, το φαγε κι ο γάιδαρος …. !


Του Λουη Σερεμετη.

«Ήτανε στραβό το κλήμα, το φαγε κι ο γάιδαρος …. !

Άρχισε δειλά-δειλά το μάζεμα της ελιάς, για την ώρα μόνο η ελιά Καλαμών, και το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι υγεία, καλή σοδειά, καλοφάγωτα, γιατί να πούμε σε καλή μεριά δεν έχουμε πια που να τα βάλουμε! Ά, και κάτι άλλο, και καλό κουράγιο! Ως εδώ όλα καλά!

Δυστυχώς όμως για εμάς τα σημάδια άλλα λένε! Δεν μας έφτανε η ξηρασία που είχαμε από πέρυσι το χειμώνα, την άνοιξη και το καλοκαίρι, πλάκωσε και ο δάκος! Από τον Ιούνιο είχαμε επισημάνει τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν από την καθυστέρηση στην καταπολέμηση του δάκου. ος, ήταν σαν να μη δόθηκε!

Μεγάλη ζημιά, στα όρια της καταστροφής! Τα παράπονα πολλά. Η οργή του κόσμου είναι μεγάλη, γιατί θα κληθεί να πληρώσει για μια προστασία που δεν τον κάλυψε.

Φόρους εισοδήματος θα πληρώσουμε, εφόσον παράγουμε, και ανάλογα με το εισόδημα, αλλά ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, θα πληρώσουμε κάνουμε δεν κάνουμε λάδι, βγάζοντας λεφτά από την τσέπη μας, που σημαίνει πληρώνουμε από τα έτοιμα! Και αυτά μέχρι πότε θα υπάρχουν!

Ό,τι έγινε, δεν έγινε τυχαία, ή αναπάντεχα. Το περιμέναμε! Όταν ξεκίνησαν οι ψεκασμοί, «το πουλί είχε πετάξει»! Γιατί άργησαν τόσο πολύ να ξεκινήσουν και να κάνουν τελικά τους περιβόητους σχετικούς διαγωνισμούς ανάθεσης;

Μήπως στο όνομα και μόνο της εξοικονόμησης πόρων από τη δημοπρασία αυτή, επιλέγουμε την συμφέρουσα για το κράτος τιμή, αδιαφορώντας για την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας; Ποιος ελέγχει, ή βεβαιώνει για την καλή εκτέλεση του έργου; Η αργοπορία, η αμέλεια, ή η ολιγωρία από πλευράς της πολιτείας, είναι ο πρώτος λόγος.

Η έλλειψη εποπτείας-επιτήρησης και συντονισμού των συνεργείων καταπολέμησης από πλευράς εργολάβου, ο δεύτερος λόγος.

Όταν άλλοτε ο Συνεταιρισμός Κροκεών αναλάμβανε το έργο της δακοπροστασίας, υπήρχαν και πληρωνόντουσαν γι αυτό, επόπτες που επέβλεπαν και συντόνιζαν τα πάντα, και όλοι ήτανε ικανοποιημένοι, και πετυχαίναμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τώρα προβλέπονται ακόμα επόπτες, ή καταργήθηκαν από τους ίδιους τους εργολάβους, για να έχουν λιγότερα έξοδα; Ένας τρίτος λόγος, που βαραίνει αποκλειστικά εμάς τους παραγωγούς, είναι το μειωμένο ενδιαφέρον που δείχνουμε για το αν ψεκάστηκαν, και όπως θα έπρεπε να ψεκαστούν, τα χωράφια μας.

Να κάνουμε ρε παιδιά και εμείς κάτι , να καλύψουμε κανένα κενό.

Εάν λοιπόν υπήρχε από την κυβέρνηση και από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πραγματικό ενδιαφέρον για τη στήριξη του αγρότη, θα είχαμε και εμείς οι αγρότες καλύτερη τύχη! Μόνο στα λόγια ξέρουν να στηρίζουν, και μόνο πριν κάθε εκλογές, τον πρωτογενή τομέα και τα ποιοτικά προϊόντα!

Στην περίπτωση τη δική μας, όλοι ξέρουμε ότι οι έγκαιροι, μαζικοί και συστηματικοί δολωματικοί ψεκασμοί είναι ο πιο αποτελεσματικός και ενδεδειγμένος τρόπος για την προστασία και της παραγωγής, αλλά κυρίως των καταναλωτών, αφού περιορίζουν την χρήση φυτοφαρμάκων, που όταν είναι άσκοπη και ανεξέλεγκτη, γίνεται επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, και επιβαρύνει το κόστος παραγωγής. ομένει είναι να αναλάβει ο Συνεταιρισμός Κροκεών πρωτοβουλία για την δακοπροστασία, ολοκληρωμένα, τουλάχιστον από του χρόνου και πριν είναι αργά.

Σε μια τέτοια προσπάθεια οφείλουμε να βοηθήσουμε όλοι για την προστασία του λαδιού μας και της ελιάς μας! Το χρωστάμε σε μας και στα φημισμένα προϊόντα μας!

Μόνο με ευχές τα σακούλια δε γεμίζουν, και δε χορταίνει κανείς!


 


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.