Δ. Αν. Μάνης: Εκοιμήθη ο «φύλακας – άγγελός» μας

Ένα θλιβερό γεγονός σκεπάζει τη Μάνη και ολόκληρη την Ελλάδα από σήμερα το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης, εκοιμήθη αιφνιδίως ο «φύλακας – άγγελός» μας  Μητροπολίτης Μάνης κυρός Χρυσόστομος.

Η αξιοπρέπεια, η ανωτερότητα, η καλοσύνη, η αμεσότητα, η απλότητα και η μεγαλοψυχία είναι μερικές μόνο από τις τόσες αρετές που τον διέκριναν.

Τη σορό του μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσόστομου καλούνται να υποδεχτούν  στο Γύθειο όλοι οι πιστοί της Μάνης σήμερα περί ώρα 18:00 στο χώρο του Ηρώου η οποία και θα συνοδευτεί  μέχρι τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτου Μάνης κυρού Χρυσόστομου θα ψαλεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 στις 14.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.  

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Μάνης εξέδωσε με την αριθ. 331/8-11-2017 ομόφωνη απόφασή του το κάτωθι Ψήφισμα.

 

  1. 1.      Να κηρύξει τριήμερο πένθος στο Δήμο Ανατολικής Μάνης.  
  2. 2.      Να εκφράσει την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Άξιου Ποιμενάρχη μας ο οποίος συνέδεσε την παρουσία του στην Ι.Μ. Μάνης με πλούσια εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική-φιλανθρωπική και πολιτιστική προσφορά.
  3. 3.      Να κυματίζει μεσίστια η σημαία στο Δημαρχιακό Μέγαρο  και στα δημοτικά κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Ανατ. Μάνης, σε όλα τα καταστήματα των Δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων καθώς και σε όλα τα σχολικά κτίρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
  4. 4.      Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς του κοιμηθέντος. 
  5. 5.      Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία και να ακολουθήσει την επικήδειο πομπή. 
  6. 6.      Την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου, οι παιδικοί σταθμοί καθώς επίσης και τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να διευκολυνθούν υπάλληλοι και μαθητές να παρεβρεθούν στην εξόδιο ακολουθία. 
  7. 7.      Να εκφράσει την παράκληση του όπως  παραμείνουν κλειστές κατά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ.  και τα Ν.Π.Ι.Δ. στην περιφέρεια του Δήμου μας. 
  8. 8.      Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης και να δημοσιευθεί στον Τοπικό Ηλεκτρονικό και Έντυπο Τύπο και την ιστοσελίδα του Δήμου.         

 

Σύντομο βιογραφικό Σημείωμα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Δημήτριος) Κορακίτης εγεννήθη εις Αθήνας τω 1933.

Εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαβών το πτυχίον τω 1957.

Διάκονος εχειροτονήθη τω 1960 και Πρεσβύτερος τω 1966. Από του έτους 1958 έως του 1963 διετέλεσε καθηγητής εις την Μέσην Εκπαίδευσιν, από δε του έτους 1969 Γραμματεύς και Κωδικογράφος παρά τη Ιερά Συνόδω.

Από του έτους 1966 έως και της εκλογής του διηκόνησεν ως προϊστάμενος εις τον εν Αθήναις ιστορικόν Ιερόν Ναόν της Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου, δια την ανακαίνισιν του οποίου τα μέγιστα συνετέλεσε. Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου εχειροτονήθη εις τας 6-10-1996.

Ύστερα από πρόταση του Σεβασμιωτάτου, η Ιερά Μητρόπολις αποφάσει της Ιεραρχίας και δια του υπ’ αριθμ. Φ.Ε.Κ. 156/7/9/10 δημοσιευθείσης, έλαβε τον έκπαλαι τίτλον της, από του 907 έως 1846, Ι. Μητρόπολις Μάνης.

Ανακηρύχτηκε Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ανατολικής Μάνης με την υπ’ αριθμ. 273/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Ακολουθήστε το krokeai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις.